Početna Događanja „Roditelji – velika podrška u radu Srpske škole u inostranstvu” –

„Roditelji – velika podrška u radu Srpske škole u inostranstvu” –

Tatjana Popović, koordinator srpske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Germanista Tatjana Popović, koja je poslednje četiri godine radila kao nastavnik u srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu sa okolinom, od septembra meseca je novi koordinator vaspitno-obrazovnog rada u inostranstvu za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg. Kao osoba sa iskustvom u praksi, ona u saradnji sa predstavnicima Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, nastavnim timom i roditeljima, radi na povećanju broja dece u srpskoj dopunskoj školi.

Tatjana Popović, koordinator vaspitno-obrazovnog rada u inostranstvu za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg
Foto: arhiva T. Popović

„Meni je, kao koordinatoru, najdraže kada se oglašavamo povodom otvaranja nove grupe. Naime, jedno od glavnih opredeljenja ovogodišnjeg školskog tima, čija je misija očuvanje srpske ćirilice i tradicije, jeste permanentan rad na povećanju broja grupa učenika, kako bi što veći broj dece bio obuhvaćen dopunskom nastavom na srpskom jeziku. U okviru tog opredeljenja, zajedno sa učenicima i uz veliku podršku roditelja, svakodnevno radimo na promociji i izgradnji identiteta škole”, naglasila je koordinatorka Popović.

Ona je dodala da različite nastavne i vannastavne aktivnosti svojim načinom  realizacije, učenjem srpskog jezika pre svega, doprinose razvijanju svesti učenika o sopstvenom nacionalnom i kulturnom identitetu, upoznavanju učenika sa najvrednijim delima srpske kulturne baštine, kao i podsticanju održavanja trajnih veza s otadžbinom. „Osim toga, kroz nastavu razvijamo kod učenika konstruktivnu komunikaciju i saradnju, uzajamnu toleranciju, solidarnost i zajedništvo, kao i rad  na zajedničkim  aktivnostima. U svemu tome imamo veoma veliku podršku roditelja sa kojima imamo partnerski odnos. Uključivanjem roditelja u rad škole povezujemo dve sredine učenja – školu i porodicu – čime se jača svest učenika o nacionalnoj i kulturnoj pripadnosti, kao i osećaj zajedništva, čemu mi u svakom trenutku nastave težimo. Na taj način promovišemo i u zemlji boravka tradiciju i kulturu svoga naroda, uz poštovanje i uvažavanje kulture zemlje domaćina, čime svi zajedno doprinosimo očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta i spoznaji da je srpska umetnost bogata i da predstavlja integralni deo svetske kulturne baštine”, istakla je koordinatorka Tatjana Popović.

Timski i individualni rad nastavnika u pokrajini Baden-Virtemberg prepoznaje se u sredini u kojoj oni rade, a o rezultatima rada govore podaci o povećanom broju učenika po grupama, kao i o povećanom broju grupa. „U prilog tome govori i podatak da je i u Ajslingenu nedavno otvorena nova grupa učenika, koja pohađa nastavu na srpskom jeziku, a realizuje je učiteljica Nataša Milenković”, podvukla je Tatjana Popović.