Početna Događanja 45 godina od emitovanja prve emisije „Kocka, kocka, kockica”

45 godina od emitovanja prve emisije „Kocka, kocka, kockica”

Branko Milićević poznatiji kao Branko Kokcica u emisiji „Kocka, kocka, kockica”
Foto: arhiva TV Beograd

Na današnji dan, pre 45 godina, emitovana je prva epizoda serije „Kocka, kocka, kockica”. Uz kultnu dečiju emisiju tadašnje Televizije Beograd, rasle su mnoge generacije. Snimljeno je više od 250 epizoda u vrtićima i predškolskim ustanovama širom nekadašnje Jugoslavije, a ponajviše u Beogradu. Emitovana je u periodu od 1974. do 1994. i ponovo 2005. Glavni „lik” Branislav Branko Milićević je po ovoj emisiji i dobio nadimak „Branko kockica”.
Redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd započela je 1972. godine istraživanja po vrtićima, razgovarajući sa vaspitačima i decom, kako bi se pronašla prava formula za jednu dečiju seriju. Koncept prve epizode, emitovane 28. novembra 1974, pripreman je godinu dana. Prvi urednik bio je Ljubiša Bogičević, a scenarista je bio Ljubiša Đokić. Nakon desete epizode na mesto urednice je došla Biserka Pejović, koja je na tom mestu bila sve do 1994. godine.

Cilj emisije je bio da kroz igru odgovori na što više dečijih pitanja. Branko Kockica je u emisiji imao ulogu vaspitača, koji je sa decom imao drugarski odnos. Uvek im se obraćao sa „drugari”, a kolektivni uzvik bio je „tata-ta-tira”. Branko Kokcica i drugari „Tata-ta-tirci” postali su sastavni deo života većine dece na prostoru bivše Jugoslavije, posebno na teritoriji Srbije, kojima je zbog toga ostala kao najlepše sećanje na bezbrižne, predškolske dane.

Svaka emisija je bila posebna i obrađivala je određenu temu. Sa svojim drugarima, Branko se nalazio svuda – u prirodi, laboratoriji, učionici… Učilo se o svetu oko nas, ali i o svim životnim stvarima, samo približeno deci i na dečiji način. Kroz emisije su prošle brojne slavne ličnosti iz sveta umetnosti, muzike i filma.

Emisija je počinjala pesmom „U svetu postoji jedno carstvo”, koja je na neki način postala himna mnogih generacija. Nakon 20 godina emitovanja (od 1974. do 1994.) ponovo je započeto snimanje 2005, ali zbog nemogućnosti da se vrati na stari kvalitet, prikazivanje je prekinuto iste godine.