Početna Događanja U Briselu obeleženo 800 godina autokefalnosti SPC

U Briselu obeleženo 800 godina autokefalnosti SPC

Prisutni na proslavi 800 godina postojanja SPC u Briselu
Foto: arhiva ambasade R. Srbije u Briselu

U organizaciji Zapadnoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve i Parohije Sveti Sava u Briselu je proteklog vikenda svečano obeleženo 800 godina postojanja SPC.

Ovom velikom jubileju prethodila je služba u hramu. Nakon liturgije, pred oko 100 osoba, prisutnima su se obratili sveštenik Milan Živanović iz Antverpena i ambasador Marina Jovićević. Ambasadorka Republike Srbije u Briselu Jovićević je ukazala da je osnivanje samostalne Srpske arhiepiskopije 1219. godine, zajedno sa zalaganjem njenog utemeljivača i prvog poglavara – arhiepiskopa Svetog Save i njegovog brata kralja Stefana Prvovenčanog – predstavljalo prvorazredni istorijski događaj. „Pozitivne posledice toga događaja osećaju se u svim do danas minulim vekovima”, naglasila je ambasadorka.

Najava predavanja prof. dr. Radomira Popovića
Foto: arhiva ambasade R. Srbije u Briselu

Nakon uvodnih izlaganja profesor dr. Radomir Popović, teolog i profesor istorije hrišćanstva Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, održao je predavanje o ulozi i značaju Svetog Save za osamostaljenje srpske crkve. Folklorni ansambl iz Antverpena, kao i pijanistkinja Selena Trifunović, učestvovali su u umetničkom programu. Deca su izvela splet igara iz Srbije, a Selena splet pesama sa Kosova i Metohije. Nakon toga je upriličen svečani koktel za sve prisutne.

Folklorni nastup mladih Srba iz Antverpena
Foto: arhiva ambasade R. Srbije u Briselu