Početna Vesti Na međunarodnom sajmu nameštaja u Kelnu izlažu i firme iz Srbije

Na međunarodnom sajmu nameštaja u Kelnu izlažu i firme iz Srbije

Učesvuju i srpske firme na sajmu nameštaja u Kelnu
Foto: pexels.com

Međunarodni sajam nameštaja (IMM) održava se svake godine u Kelnu a ove godine od 13.-19. januara. Među 1150 izlagača iz 50 zemalja je i Srbija i nju će predstavljati članice Grupacije proizvođača pločastog nameštaja Privredne komore Srbije, Jela Jagodina, Forma Ideale i Matis grupa. Ovaj sajam postavlja nove trendove u proizvodnji nameštaja i enterijera. Značajan je i po inovacijama koje se prvi put predstavljaju na sajmu jer one ukazuju smer kojim će se industrija nameštaja u narednim godinama kretati.  Sajam poseti oko 150.000 posetilaca.

„Sajam u Kelnu omogućava širenje srpske industrije nameštaja i zauzimanje značajne pozicije na evropskom i svetskom tržištu. Ulaganjem u marketing podstiče se dalja proizvodnja, povećava izvoz a ujedno se daje podstrek ostalim kompanijama da se značajnije uključe u nove procese i izbore za svoje mesto na tržištu”, izjavio je Miroljub Radovanović, potpredsednik Grupacije proizvođača pločastog nameštaja PKS i vlasnik kompanije Jela Jagodina. Njegova firma je četvrti put na sajmu u Kelnu i ove godine će prikazati nove kolekcije, koje će biti u prodaji po završetku sajma. „Uvereni smo da će izvoz, koji čini 60 odsto naše ukupne prodaje, biti znatno povećan nakon sajma, kao i broj naših poslovnih partnera“, istakao je Radovanović. Kompanije iz Srbije koje izlažu ove godine na sajmu zapošljavaju blizu 3.000 radnika.

Ukupan izvoz nameštaja iz Srbije u prvih devet meseci prethodne godine iznosio je 225 miliona dolara, dok je uvoz vredeo 62 miliona dolara. 57 odsto zaposlenih u domaćoj drvnoj industriji (oko 12.600 ljudi) angažovano je u industriji nameštaja, naglašeno je u Privrednoj komori Srbije.

Inače  Nemačka je na prvom mestu u svetu kada je u pitanju organizacija međunarodnih sajmove. Godišnje se održi 150 internacionalnih sajmova i izložbi.