Udruženja književnika Srbije dodelilo Radovanu Gajiću Gaji iz Toronta Povelju za životno delo


Radovan Gajić Gaja
Foto: arhiva S.N.Akademija

Književnik Radovan Gajić koji živi u Torontu dobio je Povelju za životno delo, koje mu je dodelilo Udruženje književnika Srbije. Rođen je u Kninu (1953.), do 1985. je živeo u Beogradu, kada je otišao za Kanadu. Objavio je više od 20 knjiga i na srpskom i engleskoj jeziku (ima i nekoliko dvojezičnih).

Godinama je vodio i uređivao u autorski program „Šta to uveče radi? Radovan Gajić…“ u crkvi Svetog Save u Torontu. Preko 15 godina bio je redovni saradnik lista i izdavačke kuće Eparhije kanadske „Istočnik“, gde je u rubrici „Srpske teme“ objavio preko 30 eseja. Sarađivao je srpskim medijima u Kanadi „Kišobran“ i „Mi magazin“ „Novine Toronto“. Od 2015. je potpredsednik Srpske nacionalne akademije u Torontu.

White Pine Pictures iz Toronta i Canadian Broadcasting Corporation snimili su polusatni dokumentarni film o pesniku, književniku i istoričaru umetnosti – Radovanu Gajiću. Film je prikazan na više od 100 kanala širom američkog kontinenta. Filmska kuća V-art iz Toronta, prošle godine sačinila je kratki film po ljubavnoj poeziji Gajića. Autor je više scenarija za scenske spektakl-programe, za dokumentarne filmove, kao i za brojne kataloške uvodnika za raznorodne likovne izložbe. Dobitnik je mnogih nagrada: Rastko Petrović – Matice iseljenika Srbije, Arsenije Čarnojević – Udruženja književnika Srbije,  visoko priznanje Srpske duhovne akademije Paraćin „Ravaničanin“…. Pored romana piše i pesme a deo njih je zastupljeno u antologijama u zemlji i u inostranstvu.