Početna Kultura Udruženja književnika Srbije dodelilo Radovanu Gajiću Gaji iz Toronta Povelju za životno...

Udruženja književnika Srbije dodelilo Radovanu Gajiću Gaji iz Toronta Povelju za životno delo

Radovan Gajić Gaja
Foto: arhiva S.N.Akademija

Književnik Radovan Gajić koji živi u Torontu dobio je Povelju za životno delo, koje mu je dodelilo Udruženje književnika Srbije. Rođen je u Kninu (1953.), do 1985. je živeo u Beogradu, kada je otišao za Kanadu. Objavio je više od 20 knjiga i na srpskom i engleskoj jeziku (ima i nekoliko dvojezičnih).

Godinama je vodio i uređivao u autorski program „Šta to uveče radi? Radovan Gajić…“ u crkvi Svetog Save u Torontu. Preko 15 godina bio je redovni saradnik lista i izdavačke kuće Eparhije kanadske „Istočnik“, gde je u rubrici „Srpske teme“ objavio preko 30 eseja. Sarađivao je srpskim medijima u Kanadi „Kišobran“ i „Mi magazin“ „Novine Toronto“. Od 2015. je potpredsednik Srpske nacionalne akademije u Torontu.

White Pine Pictures iz Toronta i Canadian Broadcasting Corporation snimili su polusatni dokumentarni film o pesniku, književniku i istoričaru umetnosti – Radovanu Gajiću. Film je prikazan na više od 100 kanala širom američkog kontinenta. Filmska kuća V-art iz Toronta, prošle godine sačinila je kratki film po ljubavnoj poeziji Gajića. Autor je više scenarija za scenske spektakl-programe, za dokumentarne filmove, kao i za brojne kataloške uvodnika za raznorodne likovne izložbe. Dobitnik je mnogih nagrada: Rastko Petrović – Matice iseljenika Srbije, Arsenije Čarnojević – Udruženja književnika Srbije,  visoko priznanje Srpske duhovne akademije Paraćin „Ravaničanin“…. Pored romana piše i pesme a deo njih je zastupljeno u antologijama u zemlji i u inostranstvu.