Početna Događanja Srpski konzulat u Frankfurtu otvorio vrata za đake srpske škole

Srpski konzulat u Frankfurtu otvorio vrata za đake srpske škole

Učenici srpske škole u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu na Danu otvorenih vrata
Foto: ahriva T. Milanović

Nedavno su zaposleni u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu po prvi put „otvorili svoja vrata” za najmlađe – učenike Srpske dopunske škole. Ideja je potekla od generalnog konzula Branka Radovanovića, koji je sa svojim kolegama ugostio 60-ak učenika, koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Srpsku školu u nemačkoj pokrajini Hesen organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a svu podršku i pomoć u radu Dopunske škole pruža Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije preko konzulata.

„Za decu je osmišljen zabavni program, ali je prvenstveni cilj bio da se deca upoznaju sa onim što se u ovoj, za Srbe u rasejanju najvažnijoj instituciji, radi”, istakla je za portal Rasejanje.info Tatjana Milanović u ime aktiva nastavnika pokrajine Hesen.

Vicekonzul Vladimir Rajić prezentovao je deci rad Konzulata
Foto: ahriva T. Milanović

Vicekonzul Vladimir Rajić je bio domaćin ovog druženja i učenicima je odgovarao na sva pitanja, koja su đake zanimala – šta je konzulat, zašto se ta institucija zove srpska kuća, šta su zastava, himna i grb države, na koji način konzulat pomaže Srbima koji žive u rasejanju? Šta se radi u  konzulatu, koja dokumenta se dobijaju (pasoši), da u njemu mogu da se venčaju, da roditelji prijavljuju rođenje deteta… Deca su pitala, konzul je odgovarao…

Pozorište deca Evrope premijerno izvodi predstavu „Nestali brojevi i slova”
Foto: arhiva T. Milanović

U drugom delu Dana otvorenih vrata domaćini, zaposleni u generalnom konzulatu su u saradnji sa Dečijim pozorištem – Deca Evrope priredili dobru zabavu za decu. Pozorištance Deca Evropa je izvelo vrlo zanimljivu predstavu „Nestali brojevi i slova”. Predstava je privukla veliku pažnju i učesnici su dobili gromoglasan aplauz od mnogobrojne publike u sali konzulata. Sve pohvale za ovu divnu kulturnu manifestaciju su otišle na račun Milice Tiz, rukovodioca, reditelja i scenariste pozorišta Deca Evrope.

Prikazan je i crtani film „Mala prevrnuta torta”. Pojedini roditelji su bili prilično razneženi jer su i oni, kada su bili deca, gledali isti film. Kao deo obaveštenja šta se radi u konzulatu – inscenirano je i jedno venčanje. Devojčica i dečak su glumili mladence, a prisutna deca su bila oduševljena. U znak pažnje što su došli na ovo informativno-zabavno veče, svako dete je dobilo po poklončić.

Zabava može da bude i uz ćirilicu
Foto: ahriva T. Milanović

I roditelji i nastavnici su ocenili, da je ideja sa Danom otvorenih vrata zaista bila divna i još bolje realizovana. Vicekonzul Vladimir Rajić je najavio, da je ovo samo prvi deo planiranog programa, koji će ubuduće Generalni konzulat organizovati za decu. Većina dece se ovom prilikom po prvi put susrela sa načinom rada konzulata. Takođe većina je prvi put i bila u prostorijama Generalnog konzulata.

Zainteresovani za pozorišnu predstavu „Nestali brojevi i slova”
Foto: arhiva T. Milanović

Ovoj lepoj manifestaciji bile su prisutne i nastavnice, koje rade u srpskoj školi: Tatjana Milanović, Sonja Zrnić, Tanja Nedeljković i Mirjana Antanasijević Čekerevac.