Početna Događanja U Njujorku održana osma konferencija o Nikoli Tesli

U Njujorku održana osma konferencija o Nikoli Tesli

„U duhu Tesle“ – osma konferencija posvećena velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli
Foto: Fejsbuk Tesline naučne fondacije

Osma po redu konferencija pod nazivom „U duhu Tesle“ održana je minulog vikenda u Njujorku. Organizator je bila Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Njujorku. Mesto održavanja bio je hotel Njujorker na Menhetnu. Konferencija se sastojala iz tri dela.

Deo prisutnih na konferenciji o Tesli
Foto: Fejsbuk Tesline naučne fondacije

U prepodnevnom programu predstavile su se brojne Tesline organizacije kao i pojedinci, koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Među mnogobrojnim prezentacijama prikazan je i odlomak iz romana „Nina od Arabije“ o Nikoli Tesli i Mark Tvenu. Odlomak je pročitao glumac Nenad Nenadović. „Jedan od junaka romana „Nina od Arabije“ je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja virtualnim putem, kroz „oživeljene“ i svima dostupne odlomke na „Youtube-u“ koje čitaju poznati glumci iz Srbije“ preneo je Tanjug.

O Nikoli Tesli su mnogi govorili
Foto: Fejsbuk Tesline naučne fondacije

Drugi deo programa bio je posvećen Putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu (Tesla Ways). Prikazana je web stranica i softver koji pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio tokom skoro 60 godina, koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih telefona, GPS koordinata, da „dođu“ na lice mesta i  da dobiju dosta podataka o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.

Predsednik Tesline naučne fonacije Nikola Lončar
Foto: Fejsbuk Tesline naučne fondacije


„Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu, kao i monografiju. Srećan sam jer će na konferenciju stići učesnici iz Srbije, Hrvatske, Kanade, Rusije, Nemačke i Amerike“ – istakao je Nikola Lončar, predsednik TNF iz Filadelfije.

Kako napraviti Tesla klub u svojoj školi, fakultetu ili zajednici, bio je treći deo programa. Teslina naučna fondacija sa Tacony Academy Charter School i Frenklin Institutom iz Filadelfije, a od ranije i sa Tesla muzejom u Beogradu, šest godina bavi realizacijom ove ideje, koja je veliki izazov. U ovaj program su, pored nastavnika, aktivno uključeni brojni umetnici i inženjeri.

U večernjim satima organizovan je susret pod nazivom Teslin narod je susret. Na srpskom jeziku se vodila panel diskusija a program je vodila glumaca Katarina Radivojević.  Pravljeni su i intervjui sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu Njujorker.  Dokumentarno-animirani film „Ka svetlosti“ autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade U duhu Tesle i biće prikazan tokom januarske konferencije.