Početna Događanja U Štutgartu po prvi put održana manifestacija „Božićna trpeza“ učenika Srpske dopunske...

U Štutgartu po prvi put održana manifestacija „Božićna trpeza“ učenika Srpske dopunske škole

Lomljenje česnice na „Božićnoj trpezi“ u Generalnom konzulatu
Republike Srbije u Štutgartu
Foto: arhiva N. Milenković

Najradosniji pravoslavni praznik – rođenje Isusa Hrista učenici Srpske dopunske škole iz Štutgarta i okolnih gradova proslavili su u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Štutgartu. Nakon zimskog raspusta prvi slobodan termin bio je minuli vikend, kada su svi mogli da se okupe. Manifestacija je nazvana „Božićna trpeza“ i namenjena je roditeljima i učenicima koji pohađaju Srpsku školu u glavnom gradu Baden-Virtemberg (BV) sa okolinom. „Preko sto učenika i roditelja okupljenih pod krovom Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, imalo je priliku da se negovanjem starih srpskih običaja i tradicije i postavkom bogate božićne trpeze obeleži Božić,u svečanoj atmosferi“, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole za nemačku pokrajinu BV’, Tatjana Popović.

Mila Marković je pronašla novčić
Foto: J. Marković

Druženju u konzulatu prethodila je priredba „Deca i Božić“ koja je održana u Hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu. Program su izveli učenici verske nastave iz Štutgarta veroučiteljice Milice Delić. Blagoslov za ov priredbu dao je Episkop Diseldorfski i sve Nemački Grigorije.

 U Štutgartu srpski hram i generalni konzulat su udaljeni na manje od sto metara tako da prelazak iz jednog u drugi objekat kratko traje. U konzulatu se uživalo u tradicionalnim specijalitetima srpske kuhinju. Ovoga puta hranu su spremali roditelji učenika. Trpeza je bila prepuna, kao u svakom domu na najradosniji hrišćanski praznik – Božić. Sve se moglo naći – vino, česnica, žito, orasi, ali i pečeno prase koje su doneli roditelji iz Sindelfingena kao i čitava lepeza posnih i mrsnih, slatkih i slanih poslastica u kojima su uživali svi a posebno najmlađi. I sve tok uz badnjak i sveću kako su proslavljali naši preci.

Generalni konzul RS Božidar Vučurović, protoprezviter Milenko Bakmaz sa koordinatrkom Popović, prosvetnim kadrom i roditeljima
Foto: A. Knežević

Prisutne su pozdravi generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović i  koordinator Dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg Tatjana Popović. Koorodinatorka je istakla da ovakvi događaji „vraćaju veru u to da cenimo porodicu, zajedništvo i da ne zaboravljamo ko smo i odakle smo“. Ona je takođe naglasila da„ne zaboravljajući svoje korene poštujemo vrednosti darivanja, međusobne ljubavi i mira“. Sa druge strane generalni konzul Vučurović nije krio zadovoljstvo postignutim jedinstvom ne samo u prazničnoj atmosferi, već i samom organizacijom. On je pohvalio trud svih roditelja koji su učestvovali u organizaciji, posebno trud Slađane Vasilić i Milana Kočića.

Prijem u proslava u konzulatu
Foto: J. Knježević

Učenica Mila Marković je pronašla novčić iz česnice koju se deca lomila. Prijatna atmosfera uz lepo druženje učesnicima ostaće u lepom sećanju kao i lepa ideja da se veliki praznik proslavi zajedno sa decom i njihovim roditeljima. Želja većine prisutnih je da ovakva vrsta druženja postane tradicija i da ima više manifestacija u kojima se čuvaju stari lepi srpski običaji od zaborava, o kojima đaci uče ali istovremeno kroz te običaje jača se njihova veza sa maticom.

Najvredniji roditelji
Foto: T. Popović