Početna Događanja U Cirihu učenici Srpskih dopunskih škola proslavili Svetog Savu

U Cirihu učenici Srpskih dopunskih škola proslavili Svetog Savu

Oko 200 učenika učestvovalo na Svetosavkoj priredbi u Cirihu
Foto: ahriva I. Petković

Sečenjem kolača, priredbama i svečanim akademijama, učenici, nastavnici, sveštenici i mnoge parohije u rasejanju proslavljaju Svetog Savu, prvog srpkog arhiepiskopa. Tako je u Cirihu minulog vikenda, u prepunom hramu Uspenja Presvete Bogorodice obeležena školska slava, Sveti Sava. Oko 200 učenika Srpskih dopunskih škola u Cirihu posetli su prisutne na značaj dela Rastka Nemanjića. Đaci učiteljica Ivane Petković i Jelene Angelosvki iz mesta i škola Afoltern, Folketsvil,Regensdorf, Kloten, Bilah, Zebah, Švamendingen, Vintertur, Britizelen, Emtler i Hardau izveli su divan program. „Horsko pevanje, narodne poslovice, čuvene pesme o Svetom Savi, kao što su one koje su napisali Vasko Popa, Miodrag Pavlović, Vojislav Ilić, zatim mudre reči o rodu i jeziku, iz pera Miloša Crnjanskog ili Isidore Sekulić, spremljeni su, pevani i kazivani uz puno truda, radosti i ljubavi, okupljajući sve na putu svetosavlja“, istakle su učiteljice Petković i Angelovksi, koje su pripremile svetosavsku priredbu.

Đake, roditelje, sveštenstvo i sve prisutne pozdravila je Biljana Bukinac koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije. Prisutnima se na početku obratio jeromonah Dositej Hilandarac, sa Svete gore, koji je zajedno sa ocem Miroslavom osveštao slavska obeležja i prerezao slavski kolač.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova. Himna posvećena Sv. Savi nastala je krajem XIX veka i postala je simbol obeležavanja Savindana, koja je izvedena i u Cirihu na đačkoj priredbi posvećenoj Svetome Savi.