Početna Događanja Svetosavska proslava u Lionu

Svetosavska proslava u Lionu

Srbi u Lionu proslavili Svetoga Savu
Foto: arhiva SPC Lion

Svetosavska proslava održana je i u Lionu (u Francuskoj) u hramu Svetih Kirila i Metodija. Po rečima oca Gorana Ilića Benke protekla je u „divnom molitvenom raspoloženju“. „Među ovogodišnjim polaznicima Srpske škole u Lionu ima dosta nove dece. Sa svima njima, učiteljica Aleksandra Bursać je uložila veliki trud da se pripremi lep program u slavu Svetog Save, uz prigodne recitacije i pesme koje su đaci s puno revnosti i ulaganja spremili. Naša parohija je već po običaju za ovu priliku podelila deci svetosavske paketiće“, istakao je otac Goran.

Učenici Srpske škole izvode program koji je pripremila učiteljica Aleksandra Bursać
Foto: arhiva SPC Lion

On je pohvalio  roditelji dece, koji su ove godine samoinicijativno uložili trud da se pripremi slava, spreme slavski kolač i koljivo. „Pokazali su s jedne strane zahvalnost našoj crkvi za zalaganje da se školi obezbedi besplatan prostor u našoj neposrednoj blizini novčanim darom našoj parohiji, a s druge strane želju da podrže maksimalno trud učiteljice Aleksandre i obezbede što bolje uslove za rad đaka poklonivši za potrebe škole nekoliko tableta za interaktivni rad s decom. Hvala im na priznanju koje su na taj način odali i učiteljici i našoj parohiji kojima je toliko stalo da naša deca odrastaju čuvajući svest o svom identitetu, negujući svoju pradedovsku veru, svoj jezik i svoje pismo“ dodao je sveštenik.

Zahvalnost učiteljici i roditeljima: otac Goran Ilić Benke
Foto: arhiva SPC Lion

Parohija u Lionu može da se pohvali da ima dosta dece. „Neka da Bog i Sveti Sava da ona odrastaju pod njihovim okriljem i blagoslovom kao i pod okriljem zaštitnika naše parohije, Svetih Kirila i Metodija, i da se veza između naše parohije i škole nikada ne prekine već da iz godine u godinu jača“ naglasio je otac Goran Ilić Benke.

Pun hram Sv. Kirila i Metodija dece
Foto: arhva SPC Lion