Početna Događanja Svetosavska proslava u srpskim školama u istočnoj Švajcarskoj

Svetosavska proslava u srpskim školama u istočnoj Švajcarskoj

Centralna proslava Svetoga Save učenika iz istočnog dela Švajcarske
Foto: arhiva M. Gaćinović

Učenici Srpskih dopunskih škola u Švajcarskoj, koje podučava nastavnica Marija Gaćinović, svečano su i sa puno ljubavi proslavili svoju slavu. U hramu Svetog krsta (Heiligkreuz) u St. Galenu održana je centralna priredba, na kojoj su prisustvovali đaci iz St. Galena, Roršaha, Gosaua, Ucvila, Vila i Vajnfeldena.  Svetosavskoj proslavi prethodila je liturgija, koju je služio sveštenik Brane Sarić.

Pričest učenika
Foto: arhiva M. Gaćinović

Posle pričešća, slavskog obreda i osveštanja slavskog kolača, uručeni su svetosavski paketići. Bogat program u čast prvog srpskog arhiepiskopa odlično je pripremljen, iako je početak nastave u Švajcarskoj poprilično kasnio.

Učenici iz Vila izveli su još jednom program u prstorijama SKC
Foto: arhiva M. Gaćinović

Nastavnici, koji su izabrani na konkursu Ministarstava prosvete, još uvek nisu dobili vize, pa su angažovani honorarni nastavnici, koji se nalaze u Švajcarskog. Nastavnica Marija Gaćinović, odličan i iskusan pedagog, za kratko vreme je spremila ne samo divne recitacije, pesme i tekstove posvećenje Svetom Savi, već i divne dramatizacije. Učenike su podržali roditelji, rodbina i vernici i burnim aplauzima nagradili njihov trud.

Nastup učenika u prostorijama SFD Homolje iz Gosaua
Foto: arhiva M. Gaćinović

Učenici iz Gosaua su još jednom obeležili Svetog Savu i to u prostorijama Srpskog folklornog društva Homolje, gde su pred mnogobrojnom publikom izveli svoj program. Učenici iz Vila su imali program u prostorijama Srpkog kulturnog centra.  Obeležavanja Savindana bilo je i u Melsu, gde su nakon prisustvovanja liturgiji, program izveli učenici škola iz Ucnaha, Jone i Bad Ragaca.

Svi učenici na centralnom proslavi u St. Galenu
Foto: arhiva M. Gaćinović