Početna Događanja U Beču, Prosvjetina škola obeležila Svetog Savu

U Beču, Prosvjetina škola obeležila Svetog Savu

Obeležavanje Svetoga Save u organizaciji Prosvjetine Škole srpskog jezika iz Beča
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

Tradicionalna Svetosavska proslava učenika Prosvjetine Škole srpskog jezika iz Beča, održana je u prostorijama Udruženja Srba u Austriji. Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, u pozdravnoj reči podsetio je na značaj škole, kao i na činjenicu koliki trud u rad i funkcionisanja ulaže cela Prosvjeta, a posebno nastavnice koje predaju u školi. Mijalković je naglasio, da u Prosvjeti svi nesebično i od srca pomažu da škola raste i razvija se, ali je dodao i da je neophodna veća podrška institucija, za održivost ovog projekta.

Najmlađi učesnici recituju o Svetome Savi
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

„Okupili smo se ovde, u Srpskoj kući u Beču, u Udruženju Srba u Austriji, da zajedno sa našom decom proslavimo Savindan na pravom mestu. Ovu proslavu naša deca iz Austrije posvećuju svojim vršnjacima u Crnoj Gori, jer, kao što se razredi naše škole nalaze u prostorijama naših, srpskih crkava ovde, želimo da i naši drugari u Crnoj Gori mogu da nesmetano posećuju svoje hramove, da rastu i da se duhovno obrazuju u srpskim crkvama na tom prostoru, i da im to niko ne može oduzeti i zabraniti! Mi smo srcem uz njih i imaju našu podršku!”, istakao je Mijalković.

Predsednik SPKD Prosvjeta Srđan Mijalković sa učiteljicama
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

„Sveti Sava je školska slava, koju sva srpska deca treba da slave, gde god da se nalaze. Zato smo mi, vođene višim ciljem, sa zadovoljstvom pripremile đake i organizovale celokupan događaj. Ponekad ni same nismo svesne koliko, zapravo, činimo veliku stvar za ovu decu, učeći ih srpskom jeziku i kulturi, i koliko to znači za njih i za budućnost naše zajednice u Beču”, dodala je Vesna Špirić, nastavnica u Školi srpskog jezika.

Proslavu su posvetili svojim vršnjacima u Crnoj Gori
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

Više od 100 učenika je učestvovalo u programu. Impresivno je bilo njihovo izvođenje Svetosavske himne uz puno ljubavi, topline i želje da se pokaže sva ljubav i poštovanje ne samo prema Svetom Savi, već i prema svojoj otadžbini. Nakon himne, ređale su se recitacije raznih autora posvećene ovom svecu. Đaci su izveli i nekoliko skečeva i tako pokazali svoju maštovitost, a nastupio je i Mali hor Prosvjete pod vođstvom Vere Simić, uz pratnju Sime Simića. Nastavnice Vesna Špirić, Aleksandra Tanasković, Suzana Milovanović, Jovana Mitić i Ivana Milovanović su s radošću pripremile celokupan program i zahvalile se roditeljima na pomoći i podršci – a ponosni roditelji i brojni gosti su gromoglasnim aplauzima nagradili učesnike. Sve pohvale otišle su na račun mlađih đaka, koji su impresionirali svojim programom. Oni su i svoje nastavnice, koje su pripremile ovaj nastup, učinili jako ponosnim.

Prepuna sala u Udruženju Srba u Austriji (u Beču)
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

„Ovo je samo jedan u nizu Svetosavskih događaja u Beču, ali je jedan od najvažnijih, jer su učesnici bila deca, čiji je Sveti Sava i zaštitnik. Predsednik Prosvjete, tim škole, nastavnice i roditelji se nadaju da će se tradicija proslavljanja Svetog Save u Školi srpskog jezika nastaviti i da će svake naredne godine himnu Svetome Savi pevati sve veći broj đaka”, stoji u Prosvjetinom obaveštenju.