Početna Događanja Proslava Svetoga Save u švajcarskim kantonima Arau i Bazel

Proslava Svetoga Save u švajcarskim kantonima Arau i Bazel

Program Svetom Savi u čast izveli učenici srpske dopunske škole iz Oftringena
Pripremila ih učetiljca Jelena Todorović Lazić
Foto: arhiva J. Todorović Lazić

U crkvi Sv. Antuna u Nidergosgenu u švajcarskom kantonu Arau učenici Srpske dopunske škole, grupe iz Oftringena proslavili su Svetoga Savu. Prigodan program svetitelju u čast pripremili su sa učiteljicom Jelenom Todorović Lazić i to za kratko vreme, pošto je ove školske godine nastava počela veoma kasno. Po postavljanju učiteljice Jelene, „učenici su se praktično prvog dana nastave vratili u školske klupe i za kratko vreme su se, sa puno entuzijazma pripremili za proslavu Sv. Save. Pevali su, recitovali, malo glumili, pokazavši zavidan nivo recitatorskih i glumačkih sposobnosti“, istakla je zadovoljna učiteljica.

Vladika Andrej je služio sveto arhijersku liturgiju
Foto: arhiva J. Todorović Lazić

„U ovoj grupi se proslava tradicionalno organizuje u prostorijama crkve. Tako je bilo i ove godine, zahvaljujući ljubaznosti protojereja stavrofora Milutina Nikolića iz crkvene opštine Bazel. Veliko iznenađenje i čast, pak, predstavljao je dolazak samog vladike austrijsko-švajcarskog Andreja, koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju“, naglasila je učiteljica Jelena Todorović Lazić. Episkop Andrej je u svojoj besedi posebno ukazao na „neizmerni značaj aktivnog liturgijskog života koji je temelj i vrhunac opštenja sa Bogom, sa Svetim Savom, sa svim Svetima i jedni sa drugima“. Potom je osveštao slavska obeležja ovogodišnjih domaćina  Cvike i Banej Milovanović iz Denikena. Kum naredne slave je Miljan Savović iz Šenenverda.

Slvaska obeležja ove godine u hramu
Foto: arhiva J. Todorović Lazić

Bogat Svetosavski program učenika Srpske dopunske škole je pohvaljen sa svih strana, a posebno od strane vladike Andreja. Sa posebnom i velikom pažnjom odgledao je đački program i pohvalio je njihov veliki trud u čuvanju svetosavske duhovne tradicije. Potom je podelio svetosavske paketića.

Vladika Andrej pažljivo saslušao učenice, pa ih potom pohvalio
Foto: ahriva J. Todorović Lazić

Nakon proslave, a na poziv srpskog kluba „Nikola Tesla“ u Cofingenu, učenicima su u prostorijama kluba uručeni novogodišnji paketići. Deca su se slikala i sa Deda mrazom, a nije izostalo ni prigodno posluženje i druga obeležja srpskog tradicionalnog gostoprimstva.