Početna Događanja Sveti Sava proslavljen u Beču

Sveti Sava proslavljen u Beču

Članovi hora Kornelije Stanković na centralnoj proslavi Svetoga Save u Beču
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

Nakon velikog broja svetosavskih proslava u Austriji pri hramovima, srpskim udruženjima i Prosvjetinoj školi srpskog jezika, minulog vikenda održana je centralna proslava. Svetosavska akademija je ujedno i glavni događaj svih proslava Svetog Save u Austriji. Ona je održana u organizaciji Crkvene opštine Sveti Sava i odbora Prosvjete u Austriji. U svečanoj sali Dunavgradske opštine u Beču, pored mnogobrojnih naših građana, akademiji su prisustvovali predstavnici ambasada Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavnici Republike Srpske, diplomatski kor, sveštenstvo, gosti iz matice i članovi Prosvjete. Kum ovogodišnje proslave bio je Aleksandar Gojak sa porodicom.

Episkop Andrej
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

Na otvaranju Akademije, prisutne je pastirskim pozdravom blagoslovio Episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej, koji je istakao važnost zajedništva naroda, crkve i države. Potom se, nadahnutim govorom, gostima obratio ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, podsetivši da je dan Svetog Save pre svega posvećen deci i mladima i da su škole i deca naša budućnost.

Voditelj programa Svetlana Ceca Bojković
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

Svetosavsku besedu je održao Dragan Vukić, direktor pokloničke agencije Dobročinstvo iz Beograda. Gost – umetnik Akademije bila je poznata srpska umetnica Svetlana Bojković, koja je vodila program i pročitala Nebesku liturgiju svetog vladike Nikolaja.

Zapažen nastup imao je Eparhijski hor Kornelije Stanković, pod rukovodstvom Ive Mrvoš, a publiku je oduševio i ansambl Nikole Zarića izvedbom narodnih pesama. Na ovoj Akademiji vladika Andrej je podelio gramate zaslužnim pojedincima, koji su Crkvenoj opštini i Eparhiji pomogli u obnovi hramova.

Akademija je završena himnom Svetom Savi, koju su svi prisutni zajedno otpevali. Po tradiciji, Episkop Andrej je posle akademije priredio svečanu večeru za učesnike i goste.