Početna Događanja Predstavnici Prosvjete iz Beča obišli bistu Vuka Karađžića

Predstavnici Prosvjete iz Beča obišli bistu Vuka Karađžića

Delegacije Prosvjete iz Beča očistila i uredila prostor oko spomenika Vuka Karadžića
u glavnom gradu Austrije
Foto: ahriva APKD Prosvjeta

Kao i ranijih godina, delegacija odbora SPKD Prosvjete u Austriji obišla je bistu Vuka Karadžića u ulici Razumovski u Beču. Očistila je i uredila prostor oko spomenika i položila bukete cveća i vence. Povod je i ove godine bio obeležavanje godišnjice smrti našeg prosvetitelja koji se upokojio 7. februara 1864. godine u Beču.

Prosvjeta na ovaj način već godinama održava uspomenu na velikog Vuka.

„Posle naših čestih apela i višegodišnjih obilazaka, primetili smo da Vukov spomenik ovih godina češće obilaze naši građani i da se bolje održava. Prosvjeta i dalje pokušava da ga redovnije pazi i uredi prostor oko njega, a i deca „Prosvjetine škole srpskog jezika“ redovno dolaze ovde na svoje izlete. Radujemo se da je ovaj simbol naše kulture i našeg jezika u austrijskoj prestonici postao važniji i vidljiviji našim ljudima ovde, a dešava se da nas i sugrađani Austrijanci sa interesovanjem pitaju čiji je to spomenik i zašto je važan, na šta naravno dobiju sve moguće informacije. Nadamo se da će i drugi naši građani obratiti više pažnje i češće posećivati spomenik velikom Vuku, važnu tačku srpske kulture u Beču.“ Rekao je predsednik Prosvjete, Srđan Mijalković.

U Beogradu potpisan protokol o saradnji odbora
SPKD Prosvjeta iz Austrije i Vukove zadužbine
Foto: ahriva APKD Prosvjeta

Pred kraj prošle godine u prostorijama Vukove zadužbine potpisan je protokol o saradnji odbora SPKD Prosvjete iz Austrije i Vukove zadužbine iz Beograda. Tim protokolom se nastavlja proces boljeg povezivanja i veće saradnje srpskih institucija iz matice i rasejanja. Veza Vukove zadužbine i bečke Prosvjete uspešno traju već dugi niz godina, pa je po oceni predsedavajućih, ovo logičan korak u daljoj saradnji ove dve institucije.

Obilazak biste i uređenje prostora oko spomenika je sa strane Prosvjete u Austriji „mali znak pažnje, pozdrav i poruka prijateljima u Vukovoj zadužbini, kao i svim našim ljudima, da Srbi u Beču nisu i neće zaboraviti veliko delo velikog srpskog prosvetitelja i da će i dalje čuvati uspomenu na njega!”