Početna Događanja Svetosavska proslava u Manhajmu

Svetosavska proslava u Manhajmu

Program učenika Srpskih dopunskih škola
Foto: ahriva SPC Manhajm

Praznik Svetoga Save svečano je proslavljen i u Manhajmu, u hramu Prepodobnoga Simona Monaha. Kao i svih prethodnih godina lik i delo Svetoga Save se slave u ovoj parohiji u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Svetu liturgiju u čast prvog srpskog arhiepiskopa služio je protojerej-stavrofor Marko Jovanović. Okupio se veliki broj parohijana, vernog naroda i dece, posebno učenika srpske dopunske škole, koji Svetog Savu slave kao svoju, školsku slavu.

Slavski obred: otac marko i ovogidšnji domaćin Miroslav Mitrović
Foto: ahriva SPC Manhajm

Članovi porodice Mitrović, Miroslav sa suprugom Cvijom i decom, Mićom i Tatjanom bili su ovogodišnji kumovi slave. Njihova slavska obeležja osveštao je i slavski kolač prerezao otac Jovanović. Domaćini naredne slave u čast prvog srpkog arhiepiskopa su članovi Đurović Saša i Sanja iz Vormsa. Otac Marko je priredio prigodnu besedu a potom su učenici  Srpske dopunske škole iz Ludvigshafena, Vormsa, Špajera, Hajdelberga i Manhajma izveli Svetosavsku akademiju. Akademija je počela svetosavskog himnom i pripremile su je nastavnice Aleksandra Burger-Nikolić i Ksenija Gaćinović.

Dramski prikaz učenika iz Hajdelberga i Manhajma
Foto: SPC Manhajm

Đaci učiteljice Alesandre Burger Nikolić iz susedne pokrajine Rajnland Pfalc izveli su program koji se sastojao iz tri dela. U prvom delu su recitovani stihovi različitih autora o Svetom Savi. U drugom, uz dramski tekst „Srpska slava“ đaci iz Špajera su dočarali kako se nekada slavila slava. Domaćinima su se darivale mirisne dunje, suve šljiva i jabuke za dobro zdravlje i napredak i oni su zajedno sa gostima na proslavi njihove slave pričali priču o životu Svetoga Save. I u poslednjem treće delu programa recitovane su pesme „Beograd“,“Fruška gora“ i „Kosovo i Metohija“ iz zbirke Simeona Marinkovića „Putovanje kroz Srbiju“. Učenici iz Ludvigshafena, Vormsa i Špajera završili su svoj nastup pesmom „Najlepša je zemlja moja“.

Prisutni u hramu Prepodobnoga Simona Monaha prate Svetosavsku akademiju
Foto: ahriva SPC Manhajm

Učenici iz Hajdelberga i Manhajma iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg su uz pesme, recitacije i dramski prikaz dočarali lik Svetoga Savez. Uz dramski prikaz učenici glumci su nastojali da prisutnoj publici približe koliko je bio težak put Svetog Save, koji je još kao dečak osećao potrebu da krene putem Hrista i povede svoj narod tim putem. Svoj nastup su završili pesmom „Sini jarko sunce“.

Oko 120 učenika je učestvovalo u programu. Podeljeno je 140 paketića. Domaćini ovogodišnje proslave na kraju programa pozvali su prisutni narod u crkvenu salu na skromno posluženje koje je pripremljeno trudom njihovim a i prisutnog naroda.