Početna Događanja U Štutgartu održana 24. Dečija folklorijada društva Sveti Sava

U Štutgartu održana 24. Dečija folklorijada društva Sveti Sava

Velika radost i zadovoljstvo na dodeli nagrada
na 24. Dečijoj folklorijadi društva Sveti Sava – svi učesnici su bili pobednici
Foto: Rasejanje.info

U subotu uveče, 22.02.2020, u Štutgartu je tradicionalno održana 24. po redu Mini folklorijada društva Sveti Sava iz tog grada. Ta dečija folklorijada, koja je imala za cilj da pomogne najmlađima da steknu prva iskustva pred mnogobrojnom publikom, bila je i preteča mnogih kasnijih dečijih folklorijada koje su pokrenute.

Specijalna nagrada za najbolju pevačku grupu
Igrači Nove generacije iz Šorndorfa
Foto: Rasejanje.info

Društvo Sveti Sava iz Štutgarta je ostalo dosledno i verno toj manifestaciji, iako poslednjih par godina za nju nema velikog interesovanja. Ipak, tri folklorna društva su u poslednje vreme stalni učesnici – Nova generacija iz Šorndorfa, Karađorđević iz Rojtlingena i Nikola Tesla iz Frajburga, sva tri iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Njihovi predstavnici obećavaju, da će i u narednom periodu njihova deca i omladinci rado nastupati. Ovoga puta učesnici smotre bili su i igrači Dunava iz Hohajma, Mladosti iz Berlina i Sloge iz Štutgarta.

Specijalna nagrada za najuredniji ansambl – igrači društva
Karađorđević iz Rojtlingena
Foto: Rasejanje.info

Sva deca su se potrudila da pokažu najbolje što mogu. Najmasovnije društvo je bilo iz „dalekog” Berlina, dok su se igrači Nikole Tesle iz Frajburga predstavili sa dve koreografije.
Manifestaciju je otvorila predsednica društva Jasmina Borovica, dete Svetoga Save, koja je u tom klubu od svog rođenja. Toplim rečima pozdravila je sve prisutne – na prvom mestu učesnike ovogodišnje smotre, zahvalila se da dolasku svima, a posebno onima iz daleka.

Dragan Đole Đorđević predsednik Nove generacije Šorndorf se zahvalio domaćinu u ime svih učesnika
Foto: Rasejanje.info

Pozdravila je i protojereja Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu Milenka Bakmaza, zatim generalnog konzula Republike Srbije u Štutgartu Božidara Vučurevića koji je prisustvovao sa saradnicima, Milenu Renkl Ristović, koja je jedan od osnivača društva Sveti Sava. U ime udruženja koja su nastupila na ovoj folklorijadi, publici se obratio Dragan Đole Đorđević, predsednik društva Nova generacija iz Šorndorfa. On je poželeo sve najbolje za prve 24 uspešne smotre i poželeo najmanje još toliko, uz sve pohvale za ovako divnu ideju koja je nastala pre više od dve decenije.

Mladost iz Berlina i specijalna nagrada za najbolji secenski nastup
Foto: Rasejanje.info

Potom su se u takmičarskom delu na bini smenjivali mladi igrači članovi društva Nova Generacije iz Šorndorfa, Dunav iz Hohajma, Mladost iz Berlina, Nikola Tesla iz Frajburga i Karađorđevići iz Rojtlingena. Posle pauze su u revijalnom delu nastupili Sloga iz Štutgarta, Nikola Tesla iz Frajburga i domaćini, igrači škole folklora društva Sveti Sava iz Štutgarta. Po odluci stručnog žirija, koji su sačinjavali umetnički rukovodioci i igrači folklornih društava koja su se takmičila na ovoj smotri, sva folklorna društva su osvojila prvo mesto.

Igrači društva Nikola Tesla iz Frajburga su dobili specijlanu nagradu
za najbolje izvedenu koreografiju u najkraćem roku
Foto: Rasejanje.info

Dodeljene su i specijalne nagrade: za najbolje pevanje mladima Nove generacije iz Šorndorfa; za najbolje izvedenu u najkraćem roku koreografiju igračima Nikole Tesle iz Frajburga; za najuigraniji ansambl Dunavu iz Hohajma; za najbolji scenski nastup mladima iz Mladosti iz Berlina i za najuredniji ansambl igračima društva Karađorđević iz Rojtlingena. Pohvale i zahvalnice dobili su i mladi pevači društva Sveti Sava, a veliku pažnju privukao je i nastup narodnog guslara Siniše Ikanovića iz Štutgarta.

Dunav iz Hohajma je dobio specijalnu nagradu
za najoblje uigrani ansambl
Foto: Rasejanje.info

Puna sala u sporskoj hali u delu grada Degerloh bila je ispunjenja pretežno mladima, koji su svoje druženje nastavili uz omiljene pesme, koje su im izvodili Cvele Stojanović i Maki bend. Mnogobrojna srpska kola su ih dodatno povezivala, kao i razne igre loptom u foajeu sale. Neki ranije ostvareni kontakti su produbljeni, novi su se stvorili i lepo zabavno veče je trajalo do ponoći.

Skeč igrača Sloge iz Štutgarta
Foto: Rasejanje.info

Manifestaciju je došao da podrži Saša Ivanović, predsednik Srpskog kulturnog centra iz Sindelfingena, kao i članovi mnogih drugih klubova iz Štutgarta i okoline. Svi učesnici su se zahvalili neumornim i vrednim članovima društva Sveti Sava na lepoj organizaciji, trudu i volji da ovo veče ostane u lepom pamćenju svima, a ponajviše deci i omladincima. Program je vodila sekretarica društva Sveti Sava, Zorka Jović.

Domaćini Škola folklora i pevanja Svetog Save
Foto: Rasejanje.info
Dva nastupa igrača iz Frajburga
Foto: Rasejanje.info
Sveti Sava Štutgart
Foto: Rasejanje.info