Početna Najave Prikazivanje filma „Kad narandža u Slance dođe“ u Frankfurtu i Beču

Prikazivanje filma „Kad narandža u Slance dođe“ u Frankfurtu i Beču

U hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu (Sondershausenstr. 51) u petak 28. februara u 19 časova biće prikazan film „Kad narandža u Slance dođe“, a dva dana kasnije u nedelju 1. marta u Beču, takođe u 19 časova u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču (Gudrunstrasse 133b).

Srpski dugometražni film dešava se u selu Slanci pored Beograda i prati događaje s početka 20. veka. Akteri su momak Aleksa i devojka Milica čiju idilu prekida Prvi svetski rat. Ideja za film potekla je od istinitog događaja. Mladić Aleksa, 1918. godine bio među prvim konjanicima Dunavske divizije koja je 1. novembra 1918. godine, pod vodstvom velikog vojvode Petra Bojovića, prva ušla u Beograd, i oslobodila ga. Vraća se u zavičaj, ali njegova devojka je u međuvremenu zaprošena od drugog mladića.

Najava fimla u Frankfurtu
Foto: SPC Frankfurt

„Film verno prikazuje istinu o srpskom narodu, njegovom junaštvu u Velikom ratu, srpskoj kulturi, običajima, tradiciji, veri, porodici, srpskom viteštvu i istrajnosti i bezgraničnoj ljubavi za Otadžbinu“. Traje 90 minuta, a glavne uloge u ovom romantično-ratnom filmu, tumače Nevena Ignjatović  – Milicu, Nikola Marić – Aleksu i Milan Marić Švaba. „Kad narandža u Slance dođe“ nastao je po ideji Milana Mimiša Gobeljića. Scenario su napisali Milan Mimiš Gobeljić i Robert Petrović a film je  režirao Robert Petrović. Nastao je povodom 100 godina od proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije u Velikom ratu i do sada prikazan na međunarodnim festivalima u Moskvi i Češkoj, kao i u brojnim gradovima u Srbiji, regionu i u rasejanju.