Početna Najave Promocija romana Peđe Ristića u Ženevi

Promocija romana Peđe Ristića u Ženevi

Kovš predstavlja slavan povratak tradicionalnom žanru istorijskog roman
Foto: arhiva P. Ristić

U prostorijama Srpkog kulturnog društva u Ženevi u utorak 10. marta sa početkom u 19 časova održaće se promocija romana Kovš Peđe Ristića. „Priča je inspirisana stvarnim ljudima, predmetima i dešavanjima… Proteže se između istoka i zapada – od emocije, preko praznoverja do razboritosti, od votke, preko radije do viskija – tipično balkanski – tamo –amo po XX veku“ reči su autora koje stoje na flajeru SKC Ženeve.

Kovš je novi roman Peđe Ristića, koji živi u Bazelu. Pre njega je objavio Pijanino u blatu, Srećan čovek kao i zbirku poezije Gitara u snegu.

„Novi roman Peđe Ristića predstavlja slavan povratak tradicionalnom žanru istorijskog romana u kome će uživati i čitalačka publika i kritika. Hronotop upotpunjuje vredan antikvitet iz vremena sutona Carske Rusije – glamurozna srebrna činija – kovš koja putuje Evropom tokom XX veka – ilustrujući naš slovenski fatalizam, sklon ekstremima, megalomaniji i krajnostima, ali protkan emocijama i toplinom. U ime sto godina ruske emigracije ovaj roman i vredna umetnina koja je i lik ovog dela podsećaju da su vrednost i cena promenljive kategorije. Veoma inovativan i kompleksan, istorijski roman u kome je ispripovedana saga niške familije Aksentijević, isprepletena sa dramatičnom životnom pričom Rusa Nikite, izbeglice. Glavni lik romana je, međutim, vredan umetnički antikvitet ‒ kovš.

Radnja počinje u Carskoj Rusiji, u sâm suton carske dinastije, kada uvaženi draguljar Faberže pravi ovu monumentalnu činiju za elitni carski puk. Tokom XX veka, premeštan po evropskom kontinentu, kovš menja vrednost i namenu. Krajem veka pronalazi ga Momir, Beograđanin koji se odselio u Beč u potrazi za boljim životom. Ova saga je i putopis koji traje sto godina, koliko je ova glamurozna činija učestvovala u različitim fenomenima i kontradiktornostima. Predstavlja i hroniku čiji je tok isprepletan i ispresecan, ilustrujući paradokse veka iza nas, u kome su se na neprirodne i grube načine mešali aristokratija i puk, visoka umetnost i kič i prizemno ponašanje. Na kraju, putopis i put kovša se završavaju, krug se zatvara. Restauriran, kovš je vraćen na mesto odakle je i potekao ‒ u Rusiju. Razdori i svađe, otvorena i nerešena pitanja i dalje ostaju takva, što je najbolje iskazano transponovanim govorom pripovedača: „ne umemo mirno da se ne slažemo“ ‒ što su nauk, pouka i poruka ovog istorijskog romana. Pitanje je samo koliko želimo i koliko smo spremni da ih usvojimo i primenimo?“ stoji u izvodu iz recenzije Marine Đendić.

Prostorije SKD Rue de la Muse 10 1205 Ženeva. Ulaz je slobodan.

O autoru

Autor više romana i zbirke pesama Peđa Ristić
Foto: arhiva P. Ristić

Peđa Ristić je rođen u Beogradu 1953. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu. Radio je kao IT analitičar, konsultant, direktor i marketing stručnjak u Srbiji, Austriji, Rusiji, Engleskoj i Americi. Od 2002. se nalazi u Bazelu u Švajcarskoj. Pored osnovne struke bavio se komponovanjem, pisanjem, organizacijom zabavnih događaja, glumom i pevanjem u Klubu Studenata Tehnike. Početkom sedamdesetih je komponovao hit kompoziciju Goro moja(za grupu Zajedno) kao i mjuzikl Slobodanka na studentske teme. Pevao je u Ateljeu 212 u rok-operi Isus Hristos Superstar i sastavio scenario i muziku za dva 25-omajska sleta početkom osamdesetih. Od 2016. u penziji, živi sa suprugom Smiljom i sinom Borom u Bazelu. Veliki deo vremena provodi u Beogradu i Herceg Novom, pišući nove romane. Član je Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj i do skora je vodio akustičarski trio 3 Lafa.