Početna Događanja Morava iz Štutgarta proslavila Bele poklade

Morava iz Štutgarta proslavila Bele poklade

Prepuna trpeza torti i kolača, delo vrednih ruku majki igrača
Foto: ahriva SKHD Morava

Bele poklade poznate su i kao Proštene poklade – Proćke, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede. Smatra se da u period velikog posta treba ući bez greha i neraščišćenih računa. Kod Srba one se obeležavaju pred početak svakog velikog posta, pa su tako Bele poklade – zadnji dan kada se jede mrsna hrana!

Viking, to jest predsednik Nebojša Antić pozdravlja goste
Foto: ahriva SKHD Morava

Već sutradan, u ponedeljak počinje Uskršnji post i vernici će se u uskršnje nedelje  uzdržavati od hrane, pića, ali i loših misli i dela. Koreni poklada su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Ipak, običaje je vremenom prihvatila hrišćanska crkva i prilagodila ih.

Najmalđi i najopasniji Moravci
Foto: ahriva SKHD Morava

Srpsko Humanitarno kulturno društvo Morava iz Štutgarta od samog osnivanja uvelo je tradiciju proslavljanja Belih poklada. Kao i prethodnih godina, tako je i ove, ovaj praznik obeležen na dostojan način uz bogatu trpezu kako to na današnji dan i dolikuje. Kao i uvek Moravci su se potrudili da budu dobri domaćini da svakog gosta dočekaju i ugoste. Predsednik Morave Nebošja Antić sa par prigodnih reči pozdravio je sve goste, zaželeo svima prijatan ručak i dobro raspoloženje za koje su bili zaduženi Boban i Maki, dobri muzičari i naši stari znanci.

Svi u kolo
Foto: ahriva SKHD Morava

Ni maskarada nije izostala tako da su se oni najmanji pojavili u odelima svojih omiljenih junaka. Po koji stariji član je kroz masku na trenutak promenio svoj pravi izgled, što se prisutnima mnogo dopalo. Poznato je da svaki put kada Moravci nešto organizuju sve funkcioniše baš kao „švajcarski sat“ – i kuhinja, i konobari, i majke koje su bile zadužene za kolače ( bilo ih je na pretek kao da je izložba kolača ), i omladina koja je obsluživala  švedski sto sa hranom.

Ića i pića u izobilju
Foto: ahriva SKHD Morava

Nama Moravcima uvek je nagrada kada naši gosti na kraju kažu da su se kod nas lepo proveli, družili, sa starim prijateljima ispričali i sa sobom poneli lepe utiske. Zato nam se naša verna publika, naši verni prijatelji svaki put na našim svetkovinama rado odazivaju. 

Za portal Rasejanje.info tekst napisala Vera Gregović

Moravci vole da se vesele i svima praštaju
Foto: ahriva SKHD Morava