Početna Događanja Monodrama o Milunki Savić odigrana u Esenu, Diseldorfu i Kelnu

Monodrama o Milunki Savić odigrana u Esenu, Diseldorfu i Kelnu

Vesna Stanković u ulozi Milunke Savić
Foto: Eparhija diseldorfska i nemačka

Monodrama o Milunki Savić, srpskoj heroini balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, prikazana je, blagoslovom Episkopa Grigorija, minulog vikenda u Esenu, Diseldorfu i Kelnu. Prisutni su imali priliku da pogledaju svojevrsnu ispovest ratnice, koja, preobučena u muškarca, odlazi u rat. Dirljivu i poučnu scensku ilustraciju o najodlikovanijoj ženi Prvog svetskog rata izvela je Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ona je ujedno i napisala ovu monodramu, dok ju je Petar Stanojlović režirao.

Sa izvođenja monodrame u Kelnu
Foto: Eparhija diseldorfska i nemačka

Monodrama predstavlja ličnu ispovest Milunke Savić. Kao žena ratnik, govori o životu, smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji iz ugla žene koja je dobila mnoga odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmama, dva ordena Legije časti…). Priča počinje u kopaoničkom selu Koprivnici gde provodi svoje devojačke dane, a potom prati njene ratne dane i kao i posleratan život.

U Esenu sa najmlađima
Foto: Eparhija diseldorfska i nemačka

U Balkanskim ratovima Milunka se godinu dana borila pod imenom Milun Savić. Ošišala je kosu i povila grudi kako se ne bi otkrilo da je žena. Njena „tajna“ je otkrivena nakon što je ranjena u Bregalničkoj bici 1913. godine. Nastavila je da ratuje i osvojila je brojna odlikovanja za hrabrost. Ukupno sedam godina svoga života provela je u ratu. Nakon rata je radila kao čistačica, uz ćerku Milenu i troje dece koje je usvojila. A othranila je ukupno 37-ro dece.

Milunka, njaveća srpska heroina
Sa predstave u Esenu – Vesna Stanković
Foto: Eparhija diseldorfska i nemačka

Monodrama je prvi put izvedena u junu 2014. godine. Autorka i glumica Vesna Stanković je sa njom gostovala na više kontinenata. Jednom prilikom je izjavila da će je igrati do kraja života, a po kritici publike to je i za očekivati.

Priča o najvećoj heroini koju je Srbija ikada imala je dokumentarno rađena na osnovu iskaza njenih savremenika. Citirane su njene reči na osnovu priča koje su glumici Stanković pričali njeni unuci, praunuci, snaje, ljudi koji su je poznavali dok je bila živa, kako je izgledala, kako je razmišljala, kako je govorila. Monodrama predstavlja i lekciju o ljubavi, patriotizmu, životu, čovekoljublju…

2015. godine ova predstava  proglašena je za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu. Osvojila je Zlatna kolajna publike Siniša Dašić, kao i nagradu Zlatni vitez na međunarodnom festivalu u Moskvi takođe 2015. godine.