Početna Događanja Episkop Grigorije i u Hamburgu govorio o „Veri i izazovima savremenog doba“

Episkop Grigorije i u Hamburgu govorio o „Veri i izazovima savremenog doba“

O „Veri i izazovima savremenog doba“ vladika Grigorije govorio i u Hamburgu
Foto: Eparhija Diselforska i Nemačka

Episkop Diseldorski i nemački Grigorije u ovoj godini održano je niz predavanja na temu „Vera i izazovi savremenog doba“, kao i promociju svoje knjige „Gledajmo se u oči“. Tribine su održane u Štutgartu, Minhenu, Diseldorfu… a poslednja u nizu bila je minulog vikenda u crkvenoj opštini Hamburg. Susreti su organizovani od strane crkvenih opština širom eparhije. „Pored istoimenog naziva, svaka tribina je bila specifična, prvo zbog gostujućeg sagovornika Episkopa Grigorija, zatim slušalačkog auditorijuma, aktuelnih tema parohijske zajednice, takođe i aktuelnih tema na svetskoj sceni koje su se na neki način ticale i crkvenog života, i na kraju pitanja zainteresovane publike inspirisana izlaganjima predavača“, stoji na sajtu Diseldorfsko nemačke eparhije.

Deo prisutnih u crkvenom domu u Hamburgu
Foto: Eparhija Diselforska i Nemačka

Tokom tribine u Hamburgu dotaknute su mnoge teme iz istorije hrišćanske crkve, pitanje odnosa prema Svetom Pismu, kako, koliko i kada čitati najsvetiju Knjigu hrišćana, zatim pitanje potencijalno konstruktivne relacije sveštenik – parohijanin. Druženje je trajalo preko dva sata. Vladika Grigorije je prisutnoj publici podelio posvete na svojoj knjizi „Gledajmo se u oči“, koja je bila dar za svakog prisutnog u sali. Knjige je poklonila crkvena opština Hamburg.

Potpisivanje knjige „Gledajmo se u oči“
Foto: Eparhija Diselforska i Nemačka

Teme o kojima je pričano u Štutgartu su bile drugačije. Preko 160 Srba u rasejanju se sa velikom pažnjom slušala vladiku Grigorija dok je pričao o izazovima u savremenom svetu koji se tiču hrišćana. Takođe se govorilo o temama posta, ispovesti i pokajanja, o ulozi sveštenika i o opasnosti moći. Episkop je naročito naglašavao značaj Svetog Save za celokupnu istoriju naše Crkve i isticao njegovu mudru praksu otvaranja škola i bolnica. Tokom potpisivanja knjiga mnogobrojni prisutni su imali priliku da razgovaraju sa vladikom,  koga su prethodne godine rado slušali na promociji knjiga koje je organizovao sa dr. Neletom Karajlićem.

Crkvena opština Hamburg je svim učesnicima tribine poklonila knjigu v. Grigorija
Foto: Eparhija Diselforska i Nemačka