Početna Kultura Lepa vest stigla iz Beča da je Bogdan Roščić 33. po redu...

Lepa vest stigla iz Beča da je Bogdan Roščić 33. po redu direktor Bečke opere

33. po redu direktor Bečke opera – Bogdan Roščić

Bogdan Roščić izabran je za 33. po redu direktora Bečke državne opere. Na to mestu stupiće prvog jula. Rođen je u Beogradu 1964. Kao desetogodišnjak je sa svojom porodicom prešao da živi u Lincu u Austriji. Na bečkom univerzitetu je studirao filozofiju i muzikologiju. 1989. godine doktorirao je na temu „Društvena teorija Teodora Adorna kao Kritička teorija subjekta”. Posle studija radio je kao kritičar savremene muzike za više dnevnih listova, da bi kasnije bio angažovan kao muzički direktor državne stanice „Oe3“, koju je učinio najpopularnijom i najslušanijom u zemlji.
Pre dolaska na mesto prvog čoveka Bečke opere Roščić je imao vodeće pozicije u poznatim muzičkim kućama poput „Universal Music Austria“, kao i u „Sony Music“ u Njujorku.

Bogdan Roščić je, ove nedelje javnosti predstavio program za narednu opersku sezonu, koja bi trebalo da počne 7. septembra. Zbog epidemije  izazvane virusom korona Bečka opera je zatvorena do daljnjeg. Za novu umetničku sezonu i blisku budućnost Roščić planira izvesne novine. Između ostalog, svake godine će fokus biti na po jednoj produkciji Mocarta, Vagnera i autora s početka 20. veka. Želja novog direktora Bečke opere je da nju (operu) približi i novoj publici, ponajviše mladima, ali i onima koji do sada možda uopšte nisu dolazili u operu. Po Roščiću tokom sezone će nastupati najveće operske zvezde, poput Ane Netrebko, Eline Garanča, Jonasa Kaufmana i mnogih drugi. Kako je Roščić najavio, mnogi će moći da uživaju u operi po povoljnijim uslovima nego do sad. Glavni prioritet će mu biti, negovanje dela Mocarta, a biće osnovan i novi Mocart ansambl. Najavio i osnivanje studija pod nazivom Opera za mlade pevače. Mi mu želimo puno uspeha i ostvarivanje i plana i očekivanja.