Početna Događanja Nakon ublažavanja mera prve liturgije služene u Diseldorfu, Frankfurtu, Kaselu, Vupertalu

Nakon ublažavanja mera prve liturgije služene u Diseldorfu, Frankfurtu, Kaselu, Vupertalu

U sabornom hramu u Diseldofru episkop Grigorije služio u porti, jer je došao veliki broj vernika
Foto: Eparhija diseldorfska i nemačka

Na praznik Svetog Nikolaja Žičkog danas u nedelju 3. maja, ponovo su u mnogim parohijama Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj, počela bogosluženja uz prisustvo vernog naroda. Nakon odluke državnih vlasti Nemačke o ublažavanju mera vezanih za pandemiju korona virusa nakon dužeg vremena verni narod je mogao da se vrati svojoj crkvi. Mere predostrožnosti su i dalje ostale na snazi – dezinfekcija ruku, nošenje maski i obavezno rastojanje od 1,5 metra.

Vernici u porti hrama u Diselforfu
Foto: Eparhija diseldorfska i nemačka

U sabornom hramu u Diseldorfu prva sveta liturgija nakon popuštanja mera i dozvole da vernici ponovo prisustvuju službama, služena je u porti hrami.  Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i Nemačke gospodin Grigorije uz sasluženje protojereja Nebojše Rakića i protođakona Aleksandra Sekulića. Jevanđelsku besedu govorio je episkop Grigorije, čestitavši prisutnom narodu praznik uz radosni hrišćanski pozdrav – Hristos Vaskrse!

U Frankfurtu svetu liturgiju služili su nadležni sveštenici Simon Turkić i Slobodan Tijanić. „Verni narod je ispoštovao meru koje su propisane prilikom posete hramu, nošenje maski, dezinfekcija ruku i držanje propisanog rastojanja“, naglasili su u crkvenoj opštini Frankfurt. Protojerej stavrofor Simon  Turkić u svojoj besedi poželeo je,  u ime sveštenika, ponovnu dobrodošlicu vernom narodu i zahvalnost zbog razumevanja za mere koje se primenjuju. Služba je bila toržestvena gde se u svakom trenutku osećala radost zbog ponovnog susreta vernog naroda i sveštenstva i zajedničke molitve u domu Božijem.

U sabornom hramu u Vupertalu služili su protosinđel Jovan Stanojević i paroh vupertalski protojerej-stavrofor Zoran Ilić, u Kaselu Marko Radmilo. Sveštenici su pohvalili svoj narod da su pre, za vreme i tokom bogosluženja pridržavali propisanih mera koja se tiču preventivne zaštite radi sprečavanja širenja postojećeg virusa.