Početna Kultura Na današnji dan rođena je čuvena slikarka Olja Ivanjicki

Na današnji dan rođena je čuvena slikarka Olja Ivanjicki

Čuvena slikarka Olja Ivanjicki
Foto: Wikipedia

Na današnji dan rođena je Olja Ivanjicki, poznata srpska slikarka i član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Olja Ivanjicki, pravo ime Olga, je rođena u Pančevu 10. maja 1931. godine. Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su u Srbiju došli kao prognanici iz Rusije nakon Oktobarske revolucije. Živeli su u Kragujevcu gde je Olja Ivanjicki živela sve do dolaska u Beograd, da studira vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. Mada je upisala vajarstvo, ona se od samog početka uglavnom bavila slikarstvom. 1957. godine je završila akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Sretena Stojanovića.

Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD, a godine 1978. i mogućnost da učestvuje u programu Fulbrajtove fondacije „Artist in Residence – Rhode Island School of Design“. Jedan je od osnivača Niš Art Fondacije i Salona Muzeja Mediale a 2007. osnovala je i Fond Olge Olje Ivanjicki sa krajnjim ciljem da Fond radi na osnivanju Muzeja Olje Ivanjicki. Umrla je u Beogradu 24. juna 2009. posle operacije srca. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Godine 1957. sa grupom slikara — Milićem od Mačve, Leonidom Šejkom, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem, Mirom Glavurtićem i drugim — osnovala je grupu Mediala, koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori. Svim članovima Medijale bila je zajednička jedna jedina ideja: beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje u njene sveukupne moći.

Prva izložba pod nazivom „Medijalna istraživanja“ održana u galeriji Grafički kolektiv a izlagali su Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić, Vladan Radovanović.

Grupa Mediala je imala 12 izložbi.

Imala je 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošloga veka je počela prva sa pop artom u Beogradu, a pripremala je i izvedbe koje se pamte. Njene slike se nalaze u mnogim muzejima i galerijama širom sveta:

•        muzeju „Metropoliten“ u Njujorku,

•        Muzeju moderne umetnosti u Njujorku,

•        muzeju „Santa Barbara“, Kalifornija

•        Muzeju savremene umetnosti u Beogradu,

•        Narodnom muzeju u Beogradu,

•        Muzeju moderne umetnosti u Skoplju,

•        Muzeju grada Beograda,

•        Istorijskom arhivu u Beogradu,

•        Gradskom muzeju u Rovinju,

•        kolekciji „Filip Beman“ u Filadelfiji,

•        fakultetu „Dobs Feri“ u Njujorku,

•        Kolekciji „Vitezovi Malte“ u Njujorku itd.

Jedan dan u godini Leonardo (2006)
Foto: Wikipedia

2003. godine je završila i nekoliko arhitektonskih projekata. Projekat za novi trgovinski centar u Njujorku, pod nazivom „Big Apple Twins – Ground and Sky Zero Memorial“ i arhitektonski projekat koji obuhvata dve građevine za Mars, mušku i žensku zgradu, Matrimonial Buildings.

Godine 2004. je učestvovala na konkursu za memorijalni centar u Njujorku sa projektom „Memorijalna sfera“ (Memorial Sphere).

Iste godine, napravila je projekat mosta preko Dunava za Beograd, „Belgrade Time Gate“, a učestvovala je i na konkursu „Nasca Observatory Lodge“ u Peruu, kao i na Trećem Pežoovom takmičenju za projekat automobila bliske budućnosti.

Godine 2005. oprobala se i kao kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu, u opereti „Slepi miš“, Johana Štrausa, a sa modnom kućom „Mona“ je ostvarila modnu reviju „Tesla“, povodom 150 godina rođenja Nikole Tesle.

Godine 2007. sa modnom kućom „Mona“ iz Beograda uradila kolekciju „Njegoš“ posvećenu 150-godišnjici štampanja Gorskog vijenca.

Godine 2009., pred sam odlazak u bolnicu na tešku operaciju, predala skice za još jednu reviju u okviru kuće „Mona“, navodi ove podatke Wikipedia.