Početna Kultura Na današnji dan rođena Anica Dobra – glumica koja je paralelnu karijeru...

Na današnji dan rođena Anica Dobra – glumica koja je paralelnu karijeru napravila i u Srbiji i u Nemačkoj

Na današnji dan 1963. u Beogradu je rođena čuvena glumica Anica Dobra, koja se proslavila ne samo na prostoru bivše Jugoslavije i današnje Srbije već u Nemačkoj. Jedna je od najpopularnijih glumica Srbiji, iako je oko 70% njene filmografije na nemačkom.

Umesto fotografija portret Anice Dobre
Portret Fejsbuk strana: Petrović potreti Priboj

U glavnom gradu Srbije završila je osnovnu školu a potom živela je u Frankfurtu na Majni. Nakon zavr, u Nemačkoj. Fakultet dramskih Umetnosti završiala je u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Odmah nakon diplomiranja 1987. godine postala je stalni član Ateljea 212. Debitovala je u kratkometražnom filmu „Pera Panker“ 1985. godine. Za film „Već viđeno“ iz 1987. godine, dobila je Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli. Godine 1988. svoju glumačku karijeru potvrdila je ulogom pevačice u filmu „Balkan ekspres“. Značajne uloge ostvarila je i u filmovima Crni bombarder, Klopka, Ljubav i drugi zločini i Neko me ipak čeka. U međuvremenu aktivno je nastupala u Ateljeu 212 , Zvezdara teatru i Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i u alternativnim pozorišnim trupama.


Spada u malu grupu glumica čije ime se odmah povezuje sa dobro odigranim ulogama. I pored toga što je karijeru paralelno gradila u bivšoj Jugoslaviji, današnjom Srbiji i u Nemačkoj svoj privatni život je veoma uspešno krila od očiju javnosti. Zna se da je u braku sa Miodragom Sovtićem, ali se njihove zajedničke fotografije u javnosti skoro ne mogu naći. U braku sa Sovtićem ima ćerku Minu, koja se takođe bavi glumom. Vešto izbegava da se pojavljuje na raznim događajima bez svrhe i više od toga uživa u svojoj bašti, gde uzgaja začinsko bilje.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja: Sterijina nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu Nevene u predstavi Urnebesna komedija 1992. godine;  Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Već viđeno na Filmskom festivalu u Puli 1987; Nagrada Carica Teodora, za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Već viđeno na Filmskim susretima u Nišu 1987. pa ista nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Crni bombarder 1992. godine; Nagrada Zoran Radmilović za ulogu Nevene u predstavi Urnebesna komedija 1992. godine; Statueta ćuran na Danima komedije u Jagodini 1992. ; Zoranov brk za najbolju glumicu, na 27. Danima Zorana Radmilovića, za ulogu Milice Njegovan u predstavi Korešpodencija, 2018.; Zlatna kamera, najprestižnija glumačka nagrada koja se dodeljuje u Nemačkoj; Nagrada za najbolju glumicu na francuskom festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu u filmu Žena sa slomljenim nosem 2010. ; Nagrada Fipresci Srbija za najbolju žensku ulogu u prethodnoj godini, za rolu u filmu Ljubav i drugi zločini 2009. ; Nagrada grada Beograda za ulogu Anice u filmu Ljubav i drugi zločini 2009.; Nagrada na Sofestu za najbolju žensku rolu u filmu Ljubav i drugi zločini 2008. ; Nagrada za najbolju mladu glumicu na Bavarian filmu festivalu 1991.;Nagrada za najbolju glumicu večeri po oceni stručnog žirija, za ulogu Milice Njegovan u predstavi Korešpodencija na 23. Glumačkim svečanostima Milivoja Živanovića; Nagrada za glumca večeri na 35. Pozorišnom festivalu „Nušićevi dani“, za ulogu Milice Njegovan u predstavi Korešpodencija….