Početna Događanja U bečkom hramu Roždestva Presvete Bogorodice svečano proslavljen praznik Silaska svetog Duha

U bečkom hramu Roždestva Presvete Bogorodice svečano proslavljen praznik Silaska svetog Duha

Nakon pandemije mnogo vernika se okupilo u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču
Foto: Fejsbuk stranice episkopa Andreja

Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski Gospodin Andrej, služio je u nedelju na veliki praznik Silaska svetog Duha svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u 16. Okrugu. Sasluživali su protojerej-stavrofor Petar Pantić i đakon Roman Fišer. Proslavu ovog lepog praznika upotpunili su i ulepšali članovi mešovitog eparhijskog hora Kornelije Stanković, pod dirigentskom palicom Ive Mrvoš.

Foto: Fejsbuk stranice episkopa Andreja

Proslavivši rođendan Novozavetne Crkve Hristove i ispunivši se Duhom Svetim, u nastavku liturgije Episkop Andrej je služio duhovsko večernje, kao spomen na to što su se nakon silaska Duha Svetoga Apostoli odmah razišli po svetu da propovedaju Jevanđelje. Za vreme čitanja molitava Svetog Vasilija Velikog, u kojima se Crkva moli za darivanje Duha blagodati, za isceljenje telesnih i duševnih tegoba, i da nas sve udostoji Carstva Nebeskog, svi prisutni su kolenopriklono proizneli svoje molitve Svetoj Trojici. Vladika Andrej je u svojoj bogonadahnutoj besedi okupljene poučio o značaju i smislu praznika Duhova i koliko je sam događaj silaska Svetog Duha bitan za našu Crkvu i za širenje Hrišćanstva.

Vladika Andrej
Foto: Fejsbuk stranice episkopa Andreja

„U Crkvi neprestano obitava Duh Sveti kao životvorna Sila i iznova i iznova silazi kroz Svete tajne, kroz bogosluženja, i time osvećuje dušu svakoga od nas. Kao što u ljudskom telu ništa ne biva bez duše, tako ni u telu Crkve ništa ne biva bez Duha Svetoga. Tako je i Svetih Duh pratio Srpski narod kroz tešku i krstonosnu svoju istoriju. O tome svedoče i manastiri i hramovi nekadašnje Karlovačke mitropolije čija se blagodat oseća i danas u Beču, u Carstvujuščoj Vijeni”. Episkop je blagoslovio i sav prisutni verni narod, izrazivši svoju radost što su se vernici okupili u tako velikom broju.