Početna In Memoriam In memoriam Jovan Pašajlić, učitelj Srpske dopunske škole u Nemačkoj

In memoriam Jovan Pašajlić, učitelj Srpske dopunske škole u Nemačkoj

Učitelj Jovan uvek je bio u društvu đaka
Foto: K.Krstić-Tadić

Tužna vest stigla je iz Pančeva da je u 73 godini preminuo učitelj Jovan Jova Pašajlić. Do pre tri godine, učitelj Jova je predavao đacima Srpske dopunske škole, kada se sa suprugom Ljiljom učiteljicom, vratio u rodni grad. Za Nemačku iz Pančeva došao je 1996. Predavao je srpski jezik u mnogim gradovima u Manhajmu, Ludvigshafenu, Hajdelbergu, Špajeru.. Početak je bio neizvestan i težak, ali je imao jaku podršku i naklonost roditelja, a posebno učenika, sa kojima, ne samo daje divno radio već i odlično slagao. Otvorio je i odeljenja u Kajzerslauternu, Cvajbrikenu, Sarbrikenu, Frankenthalu, Majncu, Vormsu i istovremeno radio i u Ludvigshafenu i Spajeru.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Najveću podršku imao je u supruzi Ljilji, takođe prosvetnom radniku. Za vreme rada u Nemačkoj obogatio je i ulepšao detinjstvo više od pet stotina srpske dece, ili dece srpskog porekla. Sa svojim đacima, radio je sa decom sa puno ljubavi i uspevao da im prenese ne samo lepotu srpskog jezika već i ih motiviše da sami nauče nešto o kulturi i običajima naroda iz koga potiču. Bio je glavni projektima nastavnog programa za decu koja nisu znala srpski a išla su u srpsku školu. Kada je grad Manhajm ostao bez nastavnika jer je Jovan Pašajlić počeo da radi u drugoj pokrajini nijednog trenutka se nije dvoumio i svoj jedini slobodni dan u sedmici – nedelju izdvojio je za njih. Sa velikom radošću je nastavio da ih podučava srpskom jeziku, kulturi, istoriji, običajima i tradiciji.

Uprava i članovi Sloge iz Manhajma priredili su mu poseban ispraćaj u penziju pre tri godine. Tada su se na svečanosti, koja je bila njemu u čast, pojavilo preko 300 njegovih đaka sa roditeljima. Učenici su mu priredili divan i nezaboravan ispraćaj u penziju, uz pomoć tadašnje učiteljice Milane Rakić. Predsednik Sloge Teodor Tomašević uručio mu je plaketu za dugogodišnju saradnju. Tada je istaknuto da učitelj Jova nije bio samo učitelj, već je deci bio kao roditelj, a svima drug i prijatelj. Sahranjen je u Pančevu.
Predstavnici Sloge iz Manhajma na svom Fejsbuk profilu su napisali da su pre tri godine ispratili učitelja u zasluženu penziju, a sada se opraštaju sa „najboljim i najdražim učom… Generacije koje si učio nikada te neće zaboraviti. Iskreno saučešće učiteljici Ljilji i porodici. Počivaj u miru učitelju“.

U razgovoru sa autorom ovoga teksta često je umeo da kaže da svoj poziv voli i da mu je drago što je došao u inostranstvo da radi sa decom u rasejanju. „Nije mi se desilo da pored mene prođe moj đak, a da mi se ne javi. Ukoliko me sretne na ulici pozdravi se sa mnom i popriča, što je mene bila i ostala velika nagrada za moj rad“.

Učitelj Jovan sa tadašnjom koordinatorskom srpske škole Nevenom Vraneš i bivšeg predsednika Sloge Mikija Jeremića
Foto: K. Krstić-Tadić

Pomen za učitelja Jovana Pašajlića održaće se subotu 20. juna 2020. u 18 časova u crkvi u Manhajmu (Deidesheimerstr.21 – 68309 Mannheim). Tada će biti otvorena i knjiga žalosti, u koju se svi prisutni mogu upisati i dati priloge.

Iza sebe je ostavio suprugu LJilju, čerku Olju, sina LJubu i tri unuka.