Početna In Memoriam In memoriam Klod Goazgen

In memoriam Klod Goazgen

Francuski političar i veliki prijatelj Srba Klod Goazgen
Foto: Vikipedia

Veliki prijatelj Srba i francuski političar Klod Goazgen (75) izgubio je borbu sa bolešću Kovid 19. Nekadašnji ministar u vladi Alana Župea, dugogodišnji gradonačelnik 16.-stog Pariskog arondismana, narodni poslanik u Republikanskoj stranci i veliki borac hrišćana i njihovih svetinja u francuskom parlamentu, posetio je Kosovo i Metohiju, kako bi se na licu mesta uverio u ozbiljnost situacije.

Predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković istakao je da je sa Klodom Goazgenom radio u organizaciji za zaštitu hrišćana na Bliskom Istoku (Chredo). Goazgen je jedno vreme bio predsednik te grupe u francuskom parlamentu. „Zahvaljujući njemu Savez Srba Francuske je primljen u organizaciji „Chredo”. Kao srpsko udruženje nismo na Bliskom istoku ali pošto imamo sličnosti sa njima i pošto je kao i na Kosovu i Metohiji hrišćanska kulturna baština u opasnosti, Klodova želja je bila da se ode do Kosmeta, kako bi se videlo i prikazalo pravo stanje u južnoj srpskoj pokrajini“. I zaista sa predstavnicima Saveza Srba Francuske ovaj francuski političar je stigao do Kosova, gde mu je monah Iguman Ilarion iz manastira Draganac objasnio realno stanje na Kosovu i Metohiji.

„Imao sam sreću da idem u posetu i da putujem sa Klodom Goazgenom i Partikom Karamom (Chredo) kod hrišćana u Iraku, u decembru 2016. Klod je insistirao, iako je bilo riskantno da posetimo hrišćanska sela na liniji fronta sa islamskom republikom, nekoliko kilometara od Musula u dolini Ninava. Dobro se sećam spaljenih kuca kao i crkve Svetoga Đorđa u malom iračkom gradiću Bartela. Bila je pocrnela od dima koja je neodoljivo podsećala na isto tako spaljenu crkvu Bogorodice Ljeviske na Kosovu i Metohiji, koju su spalili i oskrnavili albanski ekstremisti“, naglasio je Đuro Ćetković.

Crkva Svetog Đorđa u iračkom gradiću Bartela i poseta delegacije Chredo
Klod Goazgden u sredini (u beloj košulji) Đuro Ćetković (drugi s desna)
Foto: arhiva Đ. Ćetković

On je dodao da je Klod Goazgen bilo jedan od prvih koji je otvorio vrata svoje opštine Savezu Srba Francuske. 2011 godine kao gradonačelnik 16.-ste pariske opštine organizovao je Dane srpske kulture u okviru koje je bilo realizovano više koncerta, filmskih projekcija i izložba o Srbiji. 2014. godine u vreme katastrofalnih poplava došao je na sastanak u ambasadu Srbije u Parizu sa tadašnjim ambasadorom Rajkom Ristićem i predstavnicima Saveza Srba Francuske. „Čim se uverio u ozbiljnost situacije po završetku sastanka otišao je u gradsku skupštinu grada Pariza gde je na njegov predlog izglasana pomoć od 50 000€ – zahvaljujući tom finansijskom podstreku odmah je poslata u Srbiju ekipa spasilaca (vatrogasaca) od 40 ljudi kao i jedna medicinska ekipa i ronioci spasioci. Oni su branili grad Šabac kao i termoelektranu Kostolac“, rekao je Ćetković.

„Nestankom Kloda Goazgena gubimo jednog od naših velikih prijatelja i boraca za Srbiju“, dodao je on. Savez Srba Francuske nikada neće zaboraviti sve što je učinio za nas. „Tugujemo zbog njegovog odlaska i ostaćemo verni sećanju na ovog izuzetnog političara pružajući svu podršku i saučešće njegovoj porodici“, istakli su u Savezu Srba Francuske.