Početna Škola Prednosti i mane nastave na daljinu – viđenje učenika Srpske škole u...

Prednosti i mane nastave na daljinu – viđenje učenika Srpske škole u Francuskoj

Odgovori Hristine Maskimović iz Bodnija
Foto: Fejsbuk stranica Srpski Pariz

Nastavnice Srpske dopunske škole u Francuskoj, koje su poslednjih meseci nastavu održavale na daljinu usled pandemije izazvane korona virusom, pitale su svoje đake šta im se svidelo a šta ne u nastavi na daljinu. Njihove odgovore nastavnice su prenele na njihovoj Fejsbuk stranici Srpski Pariz.

Na pitanje šta im se ne sviđa u nastavi na daljini odgovori su bili: nema drugarskih šala, ne mogu da se družim sa drugarima iz škole, nema sportskih igara, ne mogu da učim sve ono što mi je potrebno u životu, nedostaju mi drugari i učiteljica, žao mi je što neće biti priredbe na kraju školske godine, ne možemo da idemo na ekskurziju, što moramo da nosimo maske, nije isti osećaj kao kada si u školi… Na pitanje šta im se sviđa rekli su: više vremena provodim sa porodicom, mama i tata mogu da prisustvuju mom „srpskom času“ , mogu da radim domaći kad hoću, mogu da radim domaći uz pomoć roditelja, mama mi proverava domaće zadatke i objasni ako nešto ne razumem, imam više vremena za igranje, nemam ocene, mogu da učim rano, čim ustanem, mogu duže da spavam, ne moram nigde da žurim…

„Srpska dopunska škola u Francuskoj je, odmah nakon  uvođenja posebnih mera, usled svetske pandemije korona virusa, prešla sa klasične nastave na sistem učenja na daljinu. Nastavni materijali razmenjivali su se putem elektronske pošte, a pored materijala koje, su redovno slale nastavnice, učenici su bili upućeni na adekvatne izvore informacija, korisne linkove, kao i na otvorenu novu stranicu u sklopu e-platforme Čas po čas“, rekla je nastavnica Milija Jevremović i dodala da su učenici su pokazali veliko interesovanje za onlajn nastavu. „Uredno su izvršavali svoje obaveze i pisali domaće zadatke. Nastavnici su se potrudili da kroz određene teme što višu motivišu đake i da održe kontinuitet u učenju srpskog jezika i kulture. Učenici su veoma kreativni u izradi domaćih zadataka, rado su odgovarali na postavljene izazove i uredno slali svoje radove. Srpska dopunska škola se zahvaljuje roditeljima na saradnji i nastojanjima da se nastava na srpskom jeziku neguje i održava i u vanrednim okolnostima“. Ove nedelje u Francuskoj se završava ova školska godina, koja će zasigurno zbog vanrednog stanja, svima dobro ostati u sećanju.