Početna Događanja Vidovdanski fudbalski turniri u SAD i Izraelu

Vidovdanski fudbalski turniri u SAD i Izraelu

Proslava Vidovdana u Klivlendu 1914. godine
Foto: W.A. Miller – arhiva P. Karasović

Srpske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu i ove godine na prigodan način obeležavaju Vidovdan, pridržavajući se svih mera zaštite potrebnih zbog još uvek aktivnog korona virusa. U dve naše zajednice se tim povodom, između ostalog, i fudbalskim turnirom obeležava ovaj veliki srpski praznik, dan kada se 28. juna 1389. godine srpski narod, na čelu sa carom Lazarom, na Gazimestanu hrabro suprotstavio brojčano moćnijoj Otomanskoj imperiji.

Klivlend – Ohajo (SAD)

Goran Debelnogić iz američkog grada Klivlenda (Ohajo) nas obaveštava da će centralna proslava Vidovdana u ovom delu Sjedinjenih Država biti održana u nedelju, 28. juna, u crkvi Svetog Save u Klivlendu. Arihijerska liturgija počeće u 10 sati i služiće je Njegovo preosveštenstvo vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin sa nadležnim parohom Mijoljubom Matićem, protođakonom Ljubišom Mitrovićem i gostujućim sveštenstvom. U 15 časova će fudbalsku utakmicu odigrati timovi SSK „Karađorđe“ i FK „Gavrilo Princip“ (igrači stariji od 30 godina), dok će od 17 sati publika moći da uživa u utakmici prvih timova ova dva kluba.

Imanje crkve svetog Save u Klivlendu
Foto: arhiva SPC Sveti Sava Klivlend

Srpska pravoslavna crkvenoškolska opština Svetog Save u Klivlendu postoji još od 1909. godine, i svete liturgije su u ovoj crkvi služene sve do podizanja hrama u Parmi. Klivlendski Srbi 1952. godine kupuju imanje u Parmi na kome sledeće godine proslavljaju „Njegošev dan”, na kome je glavni gost bio vladika Nikolaj Velimirović, i koji je predložio da se ovo mesto nazove „Savinac”. Taj hram danas je Saborna crkva.  Kasnije je oformljena još jedna nova parohija u Brodvju Hajtsu i 1982. godine je sagrađen prelep novi hram na čijem se imanju, pored hrama Svetog Save i velike savremene sale, nalazi i  jedna manja sala sa pratećim objektima i paviljonom za održavanje piknika. Ova crkva i parohija imaju tri fudbalska igrališta (na kojima će se i odigrati utakmice posvećene obeležavanju Vidovdana), teniske i terene za košarku, a na imanju se nalazi i lepo uređeno srpsko groblje.

Izrael i vidovdanski fudbalski turnir „Široko srce“

Pehar Drugog turnira Siroko srce u Izraelu – jun 2020
Foto: arhiva G. Mehić

Iz Izraela su nam se javili Goran Mekić, Sandra Janićijević i Srđan Zlatanović, koji, sa još nekoliko svojih prijatelja po drugi put za redom organizuju vidovdanski fudbalski turnir „Široko srce“. Turnir će se održati sutra (u subotu) 27. juna, na sportskim terenima u gradu Jafi. Fudbalske ekipe navijača ruskih Zenita i CSKA će ujutru u 8 otvoriti ovu manifestaciju, a pored njih učestvuju i ekipe navijača izraelskog Makabija i beogradskog Partizana. Kompletan prihod od turnira (prodaja karata i majica, uz dobrovoljne novčane donacije) će preko humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje” (kosovskopomoravlje.org) ići za decu Kosova i Metohije.

Prošle godine je od prikupljenih sredstava obnovljene su osnovne škole Miladin Popović u mestu Bostane (opština Novo Brdo) i Svetozar Marković u Velikoj Hoči. Takođe su otvorene i nove prostorije predškolskog odeljenja škole Maden Marković u Vitini, nastale preuređenjem stare ambulante u dvorištu hrama Svete Petke u tom mestu. Bilo je dovoljno novca i za kupovinu nekoliko medicinskih aparata za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu.

Učesnici humanitarnog turnira Široko srce 2019.
Foto: arhiva G. Mekić

Inspirisana ovom akcijom, organizatorima fudbalskog turnira se javila i Violeta Zafirovski iz Švajcarske, čijom je donacijom kupljen materijal za obnovu kuće šestočlane porodice Stojković iz Donjeg Močara, kao i dečiji kreveti za Sergeja i Anastasiju Spasić iz Klokota u Kosovskom Pomoravlju.

Novi kreveti za Sergeja i Anastasiju
Foto: arhiav G. Mehić

Za internet portal Rasejanje.info Predrag Karasović