Početna Događanja Srpski filmovi nagrađeni na festivalu u Los Anđelesu

Srpski filmovi nagrađeni na festivalu u Los Anđelesu

Na upravo završenom, 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEE Film Festival) u Los Anđelesu, koji je ovoga puta održan „onlajn“ nagrađena su tri srpska filma i to  Maje Novaković, Igora Ćorića i Ivane Todorović

Dokumentarni film Maje Novaković „A sad se spušta veče“ proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog. Film prikazuje život dve bake koje žive izolovano u brdima istočne Bosne. „Priroda je entitet sa kojim bake pričaju, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje“, navodi se u opisu ostvarenja i ujedno prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad.

Film Igora Ćorića „Prolaz“ , nagrađen kao najbolji u selekciji kratkometražnog animiranog ostvarenja, Film je nastao je pod okriljem studija „Artrake“. Sinopsis u jednoj rečenici glasi: „Mali dečak se suprostavlja neprijatelju totemom koji je sam sagradio od ostataka svog plemena“.

„Kada sam kod kuće“ ime je filma Ivane Todorović. Ona je dobila specijalno priznanje u kategoriji kratkog igranog filma. Film govori o Mariji, koja se nakon nekoliko godina života u inostranstvu vraća u porodični dom da bi se suočila sa traumom iz detinjstva.