Početna Vesti Upozorenje nateralo naše građane da ostanu u Austriji

Upozorenje nateralo naše građane da ostanu u Austriji

„Državljani Srbije, koji žive i rade u Austriji odlučili su da ovog leta ne dolaze u rodna mesta u Srbiji, već da ostanu u Austriji, posle upozorenja koje je izdala austrijska administracija da bi mogli da se nađu u situaciji da ostanu bez posla“, rekao je za Tanjug ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić.  On je dodao da su ovoga puta državljani Srbije koji žive i rade u Austriji, kao i svi oni koji imaju srpsko poreklo odlučili, da na osnovu upozorenja koje je austrijska administracija izdala odustali od odlaska na put za Srbiju. „U slučaju da se pri povratku konstatuje da su zaraženi Kovidom 19 mogu doći u situaciju da ostanu bez posla, a istovremeno bi sve zdravstvene usluge koje bi po tom osnovu koristili morali sami da plate”,  dodao je ambasador Rodić. To je, kako je naglasio, ozbiljno upozorenje i ono deluje na svakog ozbiljnog čoveka da se zaustavi i da u domovinu ne kreće.

Austrija je, kao i mnoge druge evropske zemlje uvela karantin za ceo Zapadni Balkan, za koje važi najviši stepen upozorenja za putovanje. Svi koji su boravili u tim državama po povratku moraju u dvonedeljni karantin ili da prikažu negativan PCR test.

Rodić je ukazao da svi koji imaju regulisan boravak, uredna dokumenta da rade u Austriji, nemaju problem da se vrate u zemlju, ali će imati problem da dokažu svoje zdravstveno stanje, to jest da nisu nosioci Kovid-19. Test za PCR u Austriji iznosi između 120 do 190 evra i ko je negativan, ne mora u karantin.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nedavno je izjavio da tekstovi koji se rade na prostoru Zapadnog Balkana nisu pouzdani, pa samim ti da nisu ni validni u Austriji.

Rodić je ukazao da su austrijske vlasti veoma pedantno i predano radile na utvrđivanju puteva kojima se širila epidemija, te došla do podatka, na primeru žarišta u Gornjoj Austriji, da su ljudi koji su dolazili sa prostora bivše Jugoslavije ti koji su doprineli da se virus ponovo aktivira.