Početna Događanja Medalja Saveza Srba iz Francuske vajaru Milutinu Rankoviću

Medalja Saveza Srba iz Francuske vajaru Milutinu Rankoviću

Predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković uručio je priznanje Milutinu Rankoviću iz Lajkovca u ime srpskog rasejanja koje živi u Francuskoj. Tom prilikom je, kako piše lajkovački portal lajkovacnadlanu.rs predsednik Saveza Ćetković prvi put doputovao u njihov kraj.

Gojković, Ranković i Ćetković
Foto: arhiva lajkovacnadlanu.rs

„Odlučili smo da u ovoj godini dodelimo priznanja ljudima iz otadžbine i rasejanja, koji su dali značajan doprinos u unapređenju srpske dijaspore u Francuskoj. Kada je u pitanju kultura, bez dileme Savez Srba Francuske bio je saglasan, da medalju ove organizacije među prvima dobije Milutin Ranković“, rekao je predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković za lajkovački portal. Sa njim u poseti Lajkovcu bio  je i predsednik Odbora za kulturu Saveza Srba Francuske Petar Gojković. On je istakao da zasluge Milturina Rankovića. „Osim što je priređivao izložbe svojih skulptura, besedom otvarao program Svetosavskog bala na Seni, vodio programe u Ambasadi Srbije i crkvi Sv. Save u Parizu, Milutin Ranković je omogućio da barem 150 slikara, književnika i drugih umetnika nastupi na Danima srpske kulture u Parizu, Danima Svetosavlja i manifestaciji Mondo Kult u Parizu, Bondiju i Surenu. Nadam sa, da će problemi sa pandemijom kovida što pre proći, pa da već od jeseni nastavimo gde smo stali“.

Medalja uručena Milutinu Rankoviću je prva, dodeljena u istoriji Saveza Srba Francuske.

Vajar Milutin Ranković, rođen je u Valjevu. Detinjstvo je proveo u Lajkovcu. Osnovnu školu završio je u Lajkovcu, srednje usmereno obrazovanje stekao u Ljigu, mašinstvo studirao u Zemunu, ekonomski menadžment na BK univerzitetu, a diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije. Vajarstvom se bavi od detinjstva, a prvu izložbu je imao 1982. godine, kao učesnik savezne likovne kolonije u Dudovici. Od tada je realizovao više od 200 izložbi u zemlji i inostranstvu. Radovi mu se nalaze u galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta, kao i u vlasništvu patrijarha srpskog gospodina Pavla. 1997. rukoproizveden u sveštenog ikonopisca – drvorezbara SPC, na Miholjskoj prevlaci kod Tivta. Jedan je od osnivača Srpskog akademskog društva „Vizantija“ u Beogradu, navodi se u njegovoj biografiji.
Pored nagrade Saveza Srba u Francuskoj, Ranković je dobitnik i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Gramate Rubljov, Priznanje Saveza umetnika Ruske federacije, nagrade Smeli cvet, Septembarske nagrade opštine Lajkovac dva puta, Svetosavske diplome, niza povelja i drugih nagradi a 2010 je izabran za Vajara godine – Agencije Arte. Član je Udruženja književnika Srbije.