Početna Događanja HO SPOJI iz Inzbruka u Austriji uspešno prikupila donacije za ugrožene porodice...

HO SPOJI iz Inzbruka u Austriji uspešno prikupila donacije za ugrožene porodice na KiM

Foto: arhiva HO SPOJI

Predstavnici Humanitarne organizacije SPOJI iz Inzbruka obaveštavaju da je uspešno završena njihova 20. humanitarna akcija za ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji. Akcija je pokrenuta na Vidovdan i za mesec dana skupljeno je potrebnih 10.500 evra. „Prvobitno je bilo planirano da se u okviru ove akcije pomogne 7 porodica i Narodna kuhinja, ali je za samo mesec dana sakupljeno i više od toga, tako da će na kraju biti pomognuto i porodici Đošić, kojoj su vuci zaklali 23 ovaca, dok ćemo Narodnoj kuhinji u Prekovcu moći da pomognemo u malo većem obimu“, istakli su u HO SPOJI.

Novac je uplatio 163 donatora, a bilo ih je daleko više jer je bilo i manjih akcija sakupljanja od strane parohija SPC u Inzbruku i Kufštajnu, kao i preko donatorskih kutija. Sakupljeno je tačno 11.488,35 evra.

„Od tog novca kupićemo, kao i na početku sakupljanja i najavljeno sledeću pomoć, dok će jedan manji deo sredstava biti iskorišćen za pokrivanje troškova provizija uplate donacija na račune Manastira Visoki Dečani i Dobrotvorne organizacije „Majka devet Jugovića“ na Kosovu i Metohiji, koji nam i ove godine pomažu u organizaciji i isporuci pomoći, ali i za putne troškove za „kontrolnu“ posetu koju ćemo obaviti za par meseci:

– Đurići (Osojane, Metohija) – Građevinski materijal za štalu: 1.500 evra

– Čukarići (Velika Hoča, Metohija) – Veš-mašina, električni šporet, evtl. šporet na drva i nameštaj: 1.000 evra

– Micići (V. Hoča, Metohija) – Pećni sistem grejanja: 1.250 evra

– Dubići (Osojan, Metohija) – Plac za kuću: 2.000 evra

– Đošići (Tučep, Metohija) – 5h ovaca: 750 evra

– Stojanovići (Novo Naselje, Kosovo) – PVC stolarija: 1.000 evra

– Stojkovići (Kusce, Kosovo) – Kompletno novo kupatilo: 1.500 evra

– Simići (Vrbovac, Kosovo) – Građevinski materijal za kuću: 1.000 eura

– Namirnice za Narodnu kuhinju (Prekovac, Kosovo): 1.240 evra“, istakli su iz ove organizacije.

Oni su naglasili da zbog trenutne situacija u vezi s korona-virusom ovaj put neće biti u mogućnosti da pomoć isporuče porodicama lično. „U nabavci i isporuci pomoći će nam naši prijatelji iz „Majke devet Jugovića“ i pomoćnici bratije manastira Visoki Dečani. Oni će nam po isporuci pomoći poslati slike i račune, te ćemo objaviti izveštaj o isporučenoj pomoći, kao u slučaju da smo lično bili na terenu“ rekli su i dodali da ih to sa jedne strane i rastužuje „Svima nam nedostaje KosMet, lični susret sa porodicama i obilazak naših svetinja, ali s druge strane nismo želeli da čekamo na dalji rasplet situacije u vezi s virusom kako bi porodice što pre moguće dobile neophodnu pomoć, a ujedno tako otpada i jedan deo putnih troškova“.

Vredni članovi organizacije SPOJI (Srpske pravoslavne omladine Inzbruk) se nadaju da će za nekoliko meseci, kada se situacija smiri, moći da posete porodice u „takozvanoj „kontrolnoj“ poseti, kojom još jednom posećujemo porodice kako bismo se uverili da li je donirana pomoć svrsishodno i upotrebljena. Za tu namenu, kao i za već spomenute troškove provizije prebacivanja sredstava troškovi ove akcije će iznositi:

– Putni troškovi: 180,00 evra

– Bankovne provizije: 68,35 evra“

Donacije su stizale sa svih strana sveta, a kako bi što više ljudi saznalo za akciju bila je potrebna podrška sa raznih strana. Od velikog značaja je bila podrška u smislu promovisanja i širenja akcije, na čemu zahvaljujemo brojnim sportistima, glumcima, umetnicima, i medijima od kojih su mnogi uputili i video-podrške, dok su drugi preko društvenih mreža širili informaciju o sakupljanju sredstava za porodice na Kosovu i Metohiji.

„Hvala Vam još jednom svima u ime porodica sa Kosova i Metohije! Ujedno Vas pozivamo da postanete naši stalni donatori na mesečnom ili godišnjem nivou. Humanitarna organizacija SPOJI sakuplja dobrovoljne donacije tokom cele godine za pomoć ugroženim višedetnim porodicama na Balkanu, kao i bolesnoj deci u Tirolu. Da bismo postigli redovnost i mogli bolje da planiramo i umnožavamo naše humanitarne akcije bila bi nam potrebna Vaša redovna podrška. SPOJENI SMO JAČI!“, poručili su mladi iz Inzbruka. Više podataka se može dobiti na internet stranici HO SPOJI