Početna Kultura Univerzitet u Beogradu obeležio Dan zadužbinara

Univerzitet u Beogradu obeležio Dan zadužbinara

Zgrada Univerziteta u Beogradu
Foto: Vikipedia

Univerzitet u Beogradu i ove godine po treći za redom obeležio je Dan zadužbinara i dodelio nagrade u njihovu čast. Dan zadužbinara ustanovljen je Odlukom Saveta Univerziteta od 28. februara 2018. godine, sa ciljem da se izrazi zahvalnost i poštovanje dobročiniteljima koji su Univerzitetu zaveštali svoju imovinu ili darovali značajnu donaciju. Istom odlukom ustanovljena je dodela Plakete „Luka Ćelović Trebinjac“ i dodela zahvalnica. Plaketa se dodeljuje pojedincu ili pravnom licu za poseban doprinos negovanju i razvoju zadužbinarstva. Godišnje se dodeljuje jedna Plaketa, koju uručuje rektor Univerziteta na svečanosti Dana zadužbinara.

Ovogodišnja manifestacija održana je minulog vikenda u Beogradu. Plaketa „Luka Ćelović Trebinjac“ dodeljena je posthumno Ljubici i Nikoli Dragićeviću, koji su 8. jula 1993. godine uplatom od 25.000 nemačkih maraka osnovali Fondaciju „Ljubica Vojteh Dragićević i Nikola Dragićević“. Njihova fondacija nagrađuje najboljeg diplomiranog studenta farmacije i ekonomije Univerziteta u Beogradu.

Za doprinos aktivnostima na obnovi i održanju ideje zadužbinarstva na Univerzitetu, zahvalnice su dodeljene dr Marici Šuput, penzionisanoj profesorki Filozofskog fakulteta, dr Živanu Lazoviću, profesoru Filozofskog fakulteta i, posthumno, dr Tanji Popović, profesorski Filološkog fakulteta.

Dodeljene su i Nagrade Veselina Lučića za najbolje naučno i književno delo nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu, Nagrada Zadužbine Đoke Vlajkovića mladim naučnim radnicima, stipendije, novčane nagrade, kao i materijalne pomoći studentima za školsku 2019/2020. godinu.

Od ove godine Univerzitet u Beogradu osniva još jednu zadužbinu dr Aleksandar Koturović. Dr Koturović je svoju nepokretnu imovinu testamentom ostavio Univerzitetu, na kome se školovao. Kao saradnik Instituta „Vinča“ ostvario je značajne stručne i naučne rezultate. Njegova zadužbina nagrađivaće studenta za najbolji master rad iz oblasti elektronike na Katedri za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta.

Između dva svetska rata imovina Univerziteta u Beogradu je zahvaljući zadužbinarima bila procenjena na milijardu tadašnjih dolara. U to vreme Univerzitet u Beogradu je bio među tri najbogatija univerziteta u Evropi.

Luka Ćelović Trebinjac jedan od zadužbinara Univerziteta u Beogradu
Foto: arhiva Univerziteta u Beogradu

Nakon Drugog svetskog rada, pedesetih godina 77 zadužbina je zbog nacionalizacije počelo da se gasi. Kako saopštavaju sa Beogradskog univerziteta obnovljen je rad 11 zadužbina i tri fonda. Uprava Univerziteta ulaže velike napore kako bi se volja zadužbinara ispoštovala. Kapetan Miša Anastasijević ostavio je zdanje u kojem je danas Rektorat, kraljica Natalija dva rudnika zlata i deset hektara šume, Luka Ćelović Trebinjac zaveštao je Univerzitetu u Beogradu sav svoj imetak za pomoć i školovanje studenata. U zgradi Rektorata u znak zahvalnosti svojim zadužbinarima se nalaze portreti Luke Ćelovića Trebijca i Kapetana Miše, a u Narodnom muzeju slike iz zbirke Joce Vujića, među kojima je najpoznatija Devojka u plavom Đure Jakšića.

„Zasluge zadužbinara za razvoj univerziteta su nemerljive, aktivne zadužbine uspešno posluju. Prihodima ostvarenim izdavanjem prostora i zakupom koji se dobija od stanara iz tih fondova se finansiraju nagrade i stipendije za najbolje i najuspešnije studente“, poručili su profesori Beogradskog univerziteta.