Početna Zanimljivosti Robert de Niro i Srbija

Robert de Niro i Srbija

Tokom putovanja kroz Evropu, Robert de Niro je 1967. kao autostoper došao u tadašnju Jugoslaviju. Iscrpljen od puta, na izlazu iz Niša zaustavio je Radovana Đokića, seljaka iz sela Čokot i pitao ga za prenoćište. Đokić je odlučio da mu izađe u susret i povezao ga je do svoje kuće. Domaćini su bili na visini zadatka i lepo su ugostili gosta. Sutradan su ga ispratili na put s pogačom i sirom.

Godinu dana kasnije, u leto 1968, u Čokot je stigao folksvagen nemačkih registracija. Iz automobila je izašao glavom i bradom onaj isti mladić. De Niro je ovog puta ostao tri dana, a zajedno sa svojim domaćinom brao je paradajz, vozio povrće na nišku pijacu i zajedno sa njim prodavao. Iz Čokota je krenuo za Grčku, ali se ubrzo vratio jer je na benzinskoj pumpi između Niša i Leskovca primio autostopera koji mu je ukrao novčanik. Đokić mu je dao novac za put, De Niro mu je za uzvrat ponudio kameru, što je Radovan odbio.

Treći put je došao 1976. godine na FEST, kada ga je već znao ceo svet (na slici).

Robert de Niro u Srbiji 1976. na FEST-u
Foto: arhiva FB Radioaktivni komarac

Kao dokaz da nikada nije zaboravio gostoprimstvo svedoči i činjenica da dok su mu deca bila mala, De Niro je često angažovao dadilje iz Srbije.

Izvor: Fejsbuk stranica Radioaktivni komarac