Početna Događanja Novo saopštenje vladike Andreja o aktulenoj situaciji

Novo saopštenje vladike Andreja o aktulenoj situaciji

Vladika Andrej
Foto: arhiva CO Malta

Vladika Andrej episkop Austrijsko-švajcarski, Italije i Malte obratio se svom vernom narodu sa molbom da se bez izuzetaka pridržava novih propisanih mera, uvedenih na ovim teritorijama, kako bi bogosluženja mogla i dalje se održavaju. U saopštenju, koje prenosimo u celosti, episkop Andrej je naglasio da je važno pored nošenja maski, dezinfekciju ruku i propisanog rastojanja važno poštovati i broj mesta u hramovima, a da će crkvene opštine omogućiti posetu hramovima i van uobičajeni termina.

„Povodom posledica haranja koronavirusa i novih odluka zemalja na teritoriji Eparhije austrijsko-švajcarske, Italije i Malte, o pooštravanju mera zaštite zbog pandemije, a u smislu opštih mera za suzbijanje širenja koronavirusa, koje značajno utiču na bogoslužbeni život naše Crkve, izdajemo sledeće saopštenje sveštenstvu i vernom narodu:

Stojeći pred ikonom Spasitelja našega Gospoda Isusa Hrista i moleći se za zdravlje vas i vaših porodica, te za upokojenje svih usnulih i žaleći zbog fizičke odvojenosti usled otežanih uslova putovanja, pozivam sve vas na usrdnu molitvu Gospodu za što skoriji prestanak pandemije koja je u tako kratkom roku promenila svet!

Odluka o zabrani održavanja javnih događaja (u šta po svojoj prirodi spadaju i bogosluženja) sa većim brojem prisutnih, duboko pogađaju naše Crkvene opštine u čitavoj Eparhiji. Prema prilikama u svetu, nije dozvoljeno da ublažavamo nove mere, a negde gde to želimo i smatramo neophodnim, treba čak da ih i pooštrimo. Nedvosmislenim odlukama je propisana obaveza nošenja zaštitne maske za vreme javnih okupljanja. Sve ovo u velikoj meri utiče na bogoslužbeni život naših Crkvenih opština u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj, Italije i Malte i molimo vas da se preko vaših paroha informišete o tačnom propisu u dotičnoj Crkvenoj opštini, prema odlukama nadležnih građanskih vlasti.

Stoga vam očinski još jednom savetujemo da se i dalje svi pridržavamo svih propisanih odluka i mera. Crkvene opštine će omogućiti posetu hramovima i van uobičajenih termina. Bogosluženja će se odvijati prema mogućnostima uz poštovanje mera zaštite i aktuelnih odluka. Ovo je važno ne samo zbog brige za zdravlje svih nas i naših bližnjih, nego i zbog celokupne javnosti koja bi našu Crkvu i naš narod stigmatizovala ukoliko bi bilo drugačije. Sveštenstvu pak nalažemo da i dalje pri kraju svakog bogosluženja proiznosi predviđenu molitvu za prestanak ove pandemije. Moleći se usrdno pred Gospodom da iskušenje sa kojim se suočavamo što pre bude za nama i da svi iz ove pandemije izađemo i duhovno i fizički zdravi, ohrabrujemo vas da istrajete u trpljenjima. U to ime, upućujem pouku Svetog Apostola Petra: A svemu se kraj približi. Budite dakle celomudreni i trezveni u molitvama (1. Petr 4, 7).

Molimo za razumevanje, kao i za molitvu svih vas, da ovaj krizni period što pre prođe. Sa Arhipastirskim blagoslovom sve vas pozdravlja i blagosilja

Vaš molitvenik pred Gospodom

Episkop austrijsko-švajcarski, Italije i Malte