Početna Događanja SPOJI čestitala Senatu grada Inzbruka na usvojenom tekstu za spomen-ploču Diane Budisavljević

SPOJI čestitala Senatu grada Inzbruka na usvojenom tekstu za spomen-ploču Diane Budisavljević

Diana Budisavljević
Foto: Vikipedia

Diana Budisavljević, veliki humanitarac, poreklom iz Austrije iz grada Inzbruka poznata je da je tokom Drugog svetskog rata sa svojim saradnicima spasila 15.536 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Od njih je umrlo 3. 254 a preko 12.000 je preživelo rat. Ona je spavala pretežno srpsku decu.

O njenim delima se poslednjih godina dosta pisalo. 2010. godine dve organizacije u Austriji – Socijaldemokratski pokret oslobodilaca Tirola i Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) su zajedno pokrenuli prvu inicijativu u vezi sa očuvanjem sećanja na Dianu Budisavljević. Tada su pokušali da izdejstvuju postavljanje spomen-ploče na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Inzbruka.

„Ono što tada nije pošlo za rukom sada je kroz preuzimanje ove tematike od strane grada Inzbruka početkom ove godine, posle duge ali konstruktivne diskusije, koja je izazvala i međunarodno interesovanje, konačno uspešno i jednoglasno usvojena u Senatu grada“, istakli su članovi Upravnog odbora organizacije SPOJI, koji su čestitali članovima Senata i Odbora za kulturu grada Inzbruka na jednoglasnoj odluci povodom konačne verzije teksta na spomen-ploči za Dianu Budisavljević.

„Nakon preimenovanja dečijeg vrtića u gradskom naselju Rajhenau, koji će od sada nositi ime „Diana Budisavljević“, veoma nas raduje što je došlo i do odluke o tekstu za spomen-ploču za Dianu. Kao što znate, mi smo zajedno sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola još 2010. pokrenuli prvu inicijativu i tada pokušali da postavimo spomen-ploču na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije. Tada nam to nije pošlo za rukom. Sada, 10 godina kasnije, kada je grad Inzbruk početkom ove godine ovu tematiku ponovo oživeo konačno je i realizovano, a na čemu smo veoma zahvalni svim učesnicima unutar grada Inzbruka i van institucija istog“, stoji u saopštenju Upravnog odgovora organizacije SPOJI.

Zahvaljujemo se i na dugoj, ali pravednoj i konstruktivnoj diskusiji, koju smo tokom ove godine mogli da vodimo o tekstu na spomen-ploči, a kojoj su svoj doprinos dali i mnogi eksperti za teme „Akcija Diana Budisavljević“ i kultura sećanja, kao i nekoliko osoba koje je ona spasila od genocida. Taj dijalog je po našem mišljenju sastavni deo žive kulture sećanja i treba se smatrati veoma pozitivnom tačkom u ovom slučaju“.

 „Veoma nas raduje što ste se odlučili za verziju imena Diane Budisavljević, kakva je i na njenom nadgrobnom spomeniku na inzbruškom Zapadnom groblju. Ovim pismom Vam, međutim, želimo iskazati naše ogromno poštovanje, jer ste kao predstavnici našeg zajedničkog grada Inzbruka ponovo pokazali hrabrost i na kraju odlučili da ogromnu većinu, od genocida, spašene dece nazovete svojim imenom i tako ih sačuvate od zaborava. To je veoma važan i ključni korak koji dokazuje da se u Inzbruku obraća pažnja na sve aspekte jedne savremene i žive kulture sećanja. Najvažnije u tome jeste svakako da se identitet žrtava, a u ovom slučaju spašene dece, ne prećuti, što ste Vašom odlukom uspešno i sproveli u delo.

Zahvaljujemo se i na dugoj, ali pravednoj i konstruktivnoj diskusiji, koju smo tokom ove godine mogli da vodimo o tekstu na spomen-ploči, a kojoj su svoj doprinos dali i mnogi eksperti za teme „Akcija Diana Budisavljević“ i kultura sećanja, kao i nekoliko osoba koje je ona spasila od genocida. Taj dijalog je po našem mišljenju sastavni deo žive kulture sećanja i treba se smatrati veoma pozitivnom tačkom u ovom slučaju“.

„Nije reč samo o ove dve tačke, već nam se celokupan nacrt teksta za spomen-ploču veoma dopada i kao takav je najbliži istorijskim i naučnim saznanjima. Ubeđeni smo da će ploča na njenoj rodnoj kući biti veoma prihvaćena od šire javnosti, kao i da će imati značajan doprinos u sećanju na Dianu i njene podržavaoce. Istovremeno se nadamo da će ploča služiti kao inspiracija za nastavak jedne uspešne kulture sećanja u Inzbruku i Austriji.

U nadi da ćemo uskoro moći da Vam čestitamo i lično, kao i da ćemo i ubuduće zajedno kroz različite tematike raditi na zajedništvu u našem prelepom i raznovrsnom Inzbruku, želimo Vam još jednom svako dobro i mnogo snage i zdravlja u borbi protiv virusa Kovid-19“, uz poštovanje i srdačne pozdrave istakli su iz Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI).

Odluka je doneta doneta 18. novembra 2020. godine na sednici Senata grada Inzbruka.