Početna In Memoriam Sećanje na Tihomira Arsića

Sećanje na Tihomira Arsića

Tihomir Arsić u Parizu pre dve godine – izvodio predstave posvećenje Prvom svetskom ratu
Foto. B. Trivunčić

U ovoj godini nas je napustilo nekoliko divnih domaćih i stranih glumaca. Iza njih je ostalo mnoštvo lepih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Neke smo lično poznavali i divili se njihovim transformacijama, neke smo radili gledali u pozorištu a neke na „malim“ ekranima. Jedan od njih je bio i Tihomir Tika Arsić. Vest o njegovoj smrti u 64. godini pogodila je podjednako i Srbe u Srbiji i u rasejanju. Svako se na svoj način oprašta od velikog glumaca Narodnog pozorišta, koji je veliku popularnost stekao je 80-ih godina. Tada su godišnje izlazila po tri filma u kojima je igrao jednu od glavnih uloga. U periodu od 1981. godine i filma „Dečko koji obećava“ do 1989. i „Boja na Kosovu“, Arsić je glumio u 22 filma, jednoj seriji i jednom TV filmu.

Od 1984. godine postao je stalni član Narodnog pozorišta. „ Uvek je bio veran svom pozorištu, koje je neizmerno voleo i u kome je odigrao više značajnih uloga u klasičnim i savremenim komadima. Svakako najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da mu je najdraža i najbolja koju je odigrao je Rogožin u Idiotu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Steve Žigona“,  istakli su u Narodnom pozorištu, pozivajući se i na Arsićevom angažmanu u kultnoj predstavi „Solunci govore“.

Učenici Srpske dopunske škole iz Pariza imali su priliku pre dve godine da dožive dirljivu priču o Prvom svetskom ratu. U svečanoj sali Crkve Svetog Save u Parizu. Tihomir Arsić je govorio o srpskom vojniku. „Priča je bila protkana pojedinačnim sudbinama kao što je herojstvo majke Zorke koja iz inostranstva prati petoricu sinova da brane otadžbinu. Dok je glumac govorio reči malog čoveka, koje ne beleže istorijski udžbenici, publika je proživljavala dramu od pre jednog veka“, zapisala je tada nastavnica Srpske dopunske škole u Parizu Blaženka Trivunčić, a danas koordinator Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji.

„Događaji iz Velikog rata osvetljeni su emocijom, uz podatke koji opominju. U tom kazivanju, nenametljivom i iz dubine duše, herojstvo i stradalništvo Srba tokom savezničkih pobeda, povlačenja preko Albanije, strahota na Krfu i ostrvu spasa i smrti, prisutne opominje da se ne zaboravi, ali i da se ne ponovi.

Molitveni hram u kome se održavao ovaj događaj čuo je anegdote iz života našeg počivšeg patrijarha Pavla, koje su izazvale posebnu vrstu razgaljenja i duhovne topline.

Publika je slušala delove legendarnog govora majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda, sadašnje i negdašnje priče o Plavoj grobnici, krajputašima, Milunki Savić, slavnim srpskim vojvodama i komandantima. Junaštvo Momčila Gavrića, najmlađeg učesnika Velikog rata, vršnjaka devojčica koje su prisustvovale ovoj večeri, ostaće zabeleženo u njihovom pamćenju.

Kazivanje glumca Tihomira Arsića bilo je svojevrsni umetnički performans, oličen u sadejstvu jednog istorijskog časa, fragmenata prošlosti i na reči neprevodivog, individualnog i kolektivnog, gotovo antičkog i epskog, a stvarnog bola i junaštva naših predaka”, naglasila je Blaženka Trivunčić.