Početna Razgovor „Srpski jezik je blago od neprocenjive vrednosti, koje treba negovati i zalivati...

„Srpski jezik je blago od neprocenjive vrednosti, koje treba negovati i zalivati kao cvet, kako bi sačuvali svoje korene“ poručila koordinatorka Srpske škole za nemačku pokrajinu BV Tatjana Popović

Koordinatorka Srpske dopunske škole
za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg
Tatjana Popović
Foto: ahriva T. Popović

Nastavu na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg u ovom trenutku pohađa 836 učenika, istakla je u kratko razgovoru za portal Rasejanje.info koordinatorka dopunske škole za ovu nemačku pokrajinu Tatjana Popović. U ovoj godini ima i otvorenih novih odeljena a nastavne grupe su podeljene u cilju ostvarivanja propisane socijalne distance u učionicama. Bilo je poteškoća sa dobijanjem ili korišćenjem postojećeg prostora usled pandemije, jer su pojedine nemačke škole „zatvorile svoja vrata“ ali je upornost i želja za pronalaženjem rešenja prevlada.

– Veliko mi je zadovoljstvo da saopštim, da jesmo uspešno prebrodili sve probleme, a u prilog tome ide i podatak da sve nastavne grupe  pohađaju neposrednu nastavu.  Za razliku od prethodnih, školska 2020/2021. godina počela je u znaku pandemije virusa korona i društvene odgovornosti svih učesnika u vaspitno-obrazovnom procesu dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg. Po prvi put se realizuje nastava u sasvim izmenjenim  okolnostima koje prate nova organizacija rada i novi način realizacije obrazovno-vaspitnih ciljeva, rekla je koordinatorka Popović

– Ono što bih posebno istakla  je da su tokom neposredne nastave svi nastavnici dopunske škole, pre svega u potpunosti  posvećeni poštovanju mera zaštite i prevencije od KOVID-19  i iskazujući visok stepen društvene odgovornosti svoj posao obavljaju u skladu sa preporukama Ministarstva kulture, omladine i sporta Baden-Virtemberga, a sa kojima  imamo uspešnu saradnju.

Da li ste spremni za prelazak na onlajn nastavu, ukoliko se škole ponovo budu zatvarale?

– Tim nastavnika u pokrajini Baden-Virtemberg već ima iskustva u onlajn nastavi i bogatu bazu nastavnih materijala koja se koristi za potrebe nastave, koja se redovno ažurira. Danas u vremenu raznih tehnoloških dostignuća, nastavnik ima na raspolaganju veliki broj platformi i digitalnih alatki za učenje na daljinu. Ako svemu tome dodamo i da ceo tim nastavnika permanentno radi na unapređenju svojih digitalnih kompetencija, slobodno mogu reći da smo u svakom trenutku spremni za prelazak na delimičnu ili potpunu onlajn nastavu.

Koliko ima novih odeljenja u odnosu na prethodnu školsku godinu?

– Na predlog roditelja pokrenuta je inicijativa da se u naselju Fojerbah kraj Štutgarta otvori novo odeljenje Srpske dopunske škole. Njihovim zalaganjem, a pre svega  nesebičnim angažovanjem  Vanje Borića, zahvaljujući velikoj podršci i razumevanju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ideja je i realizovana. Nastava se odvija nedeljom u prostorijama  društva Sloga Cufenhauzen.

Želim da napomenem da je otvaranju grupe prisustvovao i konzul Dragan Dimitrijević, koji  je istakao da ga raduje formiranje nove nastavne  grupe, kao i činjenica da  je sve više naših državljana koji žele da njihova deca neguju srpski jezik i upoznaju se sa kulturom i tradicijom srpskog naroda.

Sa formiranja novog odeljenja u Štutgartu
Foto: arhiva T. Popović

Nastavnici uveliko rade na pripremi završnog ispita  A2 na srpskom jeziku. Mnoge roditelje zanima koje su prednosti polaganja toga ispita?

– U okviru saradnje sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta pokrajine Baden-Virtemberg prvi put je prošle godine uspešno  sproveden ispit A2 u okviru Evropskog jezičkog okvira, a u nadležnosti Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu.

I ove školske godine, kao i prethodne, roditelji su izrazili želju da njihova deca polažu A2 ispit na srpskom jeziku, a u okviru Evropskog jezičkog okvira. Ispit će biti sproveden u martu iduće godine. Upis je završen, a nastavnici već uveliko vrše pripremu za realizaciju ispita. Polaganjem ispita učenicima se daje mogućnost da uverenje o položenom ispitu na maternjem jeziku na nivou A2 Evropskog jezičkog okvira bude upisano u nemačko svedočanstvo na kraju školske godine.

I za kraj ovoga razgovora koja bi bila Vaša poruka roditeljima, a koja đacima?

– Moja poruka roditeljima bila bi: Hvala vam na ukazanom poverenju i mogućnosti koje pružate deci da osete duh tradicije i kulture koju negujemo. A učenicima: srpski jezik je blago od neprocenjive vrednosti, koje treba negovati i zalivati kao cvet, kako bi sačuvali svoje korene.