Početna Događanja Episkop Andrej primljen od lokalnih vlasti Kufštajna

Episkop Andrej primljen od lokalnih vlasti Kufštajna

Episkop Andrej u poseti u Kufštajnju
Foto: Fejsbuk stranica episkop Andrej

Episkop austrijsko – švajcarski Andrej boravio je u dvodnevnoj poseti Kufštajnu, u gradu zapadnom delu Austrije, drugom po veličini u pokrajini Tirol. Pre nego što se susreo sa čelnim ljudima gradskih vlasti Kufštajnu vladika se susreo i članovima Građevinskog odbora, sa kojima je održao značajnu sednicu posvećenu istorijskoj odluci o gradnji hrama Sv. Visariona Ispovednika u Kufštajnu. Pored episkopa prisustvovali su Arhijerejski namesnik za zapadnu Austriju, protojerej – stavrofor Dragan Erić, nadležni paroh, jerej Mihail Gavrilović, predsednik Crkvene opštine, Goran Jotanović i svi članovi Građevinskog odbora. „Na ovom radnom sastanku su u okvirima neizvesnog perioda opšte krize, usaglašeni svi stavovi. Potvrđena je hrabra i istorijska odluka da se u okvirima propisa započne gradnja hrama, svakako po okončanju trenutne zdravstvene krize. Skrenuta je pažnja da podizanje pravoslavnog hrama u ovom kritičnom periodu zahteva niz organizacionih preduslova. Isto tako je napravljena priprema za susret sa načelnikom okruga“, stoji na Fejsbuk stranici vladike Andreja.

U razgovoru sa čelnim ljudima lokalnih vlasti okruga Kufštajna koji su priredili prijem za episkopa Andreja sa svojim saradnicima (paroh Mihail Gavrilović, predsednik Crkvene opštine Kufštajn Jotanović i član Građevinskog odbora Danijel Đukić) vladika je razgovarao sa načelnikom okruga dr Kristofom Placgumero. Razgovori na najvišem nivou, uz punu otvorenost za saradnju, protekli su u međusobnom razumevanju i slozi, a u cilju najboljih odnosa svetovnih ustanova i crkava. „Razmatrana su pitanja potrebe srpske crkve u svakodnevnom životu okruga Kufštajn, i potrebe vernika u daljem ostvarivanju duhovnog i kulturnog identiteta, posebno u pogledu projekta budućeg hrama parohije kufštajnske. Postignut je dogovor da se do početka izgradnje izdaju svi potrebni afirmativni dokumenti za konačni početak izgradnje hrama Svetog Visariona“, stoji u saopštenju.

Na kraju značajnog susreta srpska delegacija je uručila prigodni dar – monografiju o manastiru Hilandaru na Svetoj Gori i srdačno se zahvalila domaćinu na divnom prijemu u ovom teškom periodu pandemije.

Kufštajn je grad sa oko 17.000 stanovnika. Stanovništvo u dolini reke In se proteklih decenija brzo uvećavalo. Kufštajn je poznat po istoimenom zamku Kufštajn iz 13. veka. Danas je ovaj zamak simbol grada i prvorazredna turistička znamenitost. Predviđeno mesto za gradnju hrama se nalazi nadomak centra u Kufštajnu Vald.