Početna Najave Bogosluženja za praznike u Beču

Bogosluženja za praznike u Beču

 „Odluka o zabrani održavanja javnih događaja sa većim brojem prisutnih (u šta po svojoj prirodi spadaju ponovo i bogosluženja), iznova duboko pogađa naše Crkvene opštine u čitavoj Eparhiji. Sve ovo u velikoj meri utiče na bogoslužbeni život naših Crkvenih opština u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj, Italije i Malte i molimo vas da se preko vaših paroha informišete o tačnom propisu u dotičnoj Crkvenoj opštini, prema odlukama nadležnih građanskih vlasti“,naveo je vladika Andrej u svom saopštenju svom vernom narodu.

„Očinski još jednom savetujemo da se i dalje u periodu od 28. decembra 2020. do 18. januara 2021. godine svi u Austriji pridržavamo propisanih odluka i mera. Crkvene opštine će omogućiti posetu hramovima i van uobičajenih termina. Bogosluženja će se odvijati prema odluci bez prisustva vernog naroda, a biće ponovo organizovan prenos uživo multimedijalnim putem. Hramovi u Beču će biti otvoreni celog dana za dolazak vernika u crkvu, u ostalim gradovima prema rasporedu“, dodao je vladika i naveo: „Ovo je važno ne samo zbog brige za zdravlje svih nas i naših bližnjih, nego i zbog celokupne javnosti koja bi našu Crkvu i naš narod stigmatizovala ukoliko bi bilo drugačije. Sveštenstvu pak nalažemo da i dalje pri kraju svakog bogosluženja proiznosi predviđenu molitvu za prestanak ove pandemije“.

Episkop Andrej takođe navodi da postoji odobrenje austrijskih vlasti, da Badnji dan i prvi dan Božića (6. i 7. januar 2021. godine) može da se proslavlja uz prisustvo vernog naroda na bogosluženjima. Zbog velikog broja naših vernika u glavnom gradu Austrije bogosluženja će biti u sva tri bečka hrama sa vernim narodom, uz striktno pridržavanje mera:

Beč:

Badnji dan, 6. januar 2021.

• 8.00 Prva Sveta liturgija

• 9.30 Druga Sveta liturgija

• 18.00 Večernje bogosluženje

Božić, 7. januar 2021.

• 6.00 Prva Sveta liturgija

• 8.00 Druga Sveta liturgija

• 18.00 Večernje bogosluženje

O tačnom poretku bogosluženja u ostalim austrijskim parohijama, vernike će izveštiti uprave hramova.