Početna Zanimljivosti Ana Feldman – prva žena fotograf u Srbiji

Ana Feldman – prva žena fotograf u Srbiji

Dve sestre, fotografija iz 1865.
Foto: arhiva FB Stari Beograd

Ana Feldman bila je prva žena fotograf u Srbiji. Živela je na Dorćolu, u Beogradu. „Kako je izgledala ne znamo, jer nije sačuvan ni jedan njen portret niti autoportret, ali po njenoj životnoj priči možemo da zaključimo da je bila žena ispred svog vremena“, napisano je Fejsbuk stranici Stari Beograd, čiju priču dalje prenosimo:

Ana Feldman (ili Anka Feldmanova, kako se često potpisivala), rođena je 1842. godine kao ćerka jednog dorćolskog krojača, pa je po očevoj želji i ona završila krojački zanat kasnih 1850-ih. Strasno se zainteresovala za fotografiju, pa je 1862. godine otišla u Beč kod čuvenog fotografa Karla Geca gde je naučila zanat i jedno vreme radila kao Gecova pomoćnica. Vratila se u Beograd 1865. i otvorila svoj prvi samostalni posao. Kolege je nisu volele jer su njeni oglasi u Vidovdanu obećavali najniže cene. Premda je snimala i građane, Aninim radovima su dominirali likovi mladih srpskih oficira, pa su kružile glasine da je ona austrougarski špijun.

Iz ovog razloga je napustila Beograd i ponovo otišla u Beč kod svog učitelja Karla Geca sa kojim je živela godinu dana, jedno vreme i na obali Jadrana, u Zadru. Tamo su posumnjali da je srpski špijun, pa je napustila Zadar i počela da radi kao putujući fotograf, obilazeći mnoga veća i manja mesta u Srbiji.

Posmatrajući ovu priču u kontekstu vremena, Ana Feldman je bila izuzetna žena – ne samo pionir srpske fotografije, nego i jedna od prvih žena na svetu koja je imala sopstveni foto atelje i, moguće, prva žena putujućih fotograf. Anki se gubi trag u njenih nepunih trideset godina. Njena sudbina i kraj života nisu poznati.