Početna Škola Aktivno i sa puno događanja obeležen Savindan na časovima nastavnice Nataše Milenković

Aktivno i sa puno događanja obeležen Savindan na časovima nastavnice Nataše Milenković

„Svetom Savi prvom srpskom učitelju, prosvetitelju i arhiepiskopu posvetili smo dve nastavne nedelje“, istakla je Nataša Milenković, nastavnica koja podučava đake u srpskim dopunskim školama u Rojtlingenu, Kirhajmu, Ajslingenu, Kalvu i Sindelfingenu.

Tokom prve nedelje detaljno je ograđena tema „Srbija u doba Nemanjića“. „Od doba Stefana Nemanje i njegove vladavine, detinjstva i porodice Rastka Nemanjića, krunisanje Stefana Prvovenčanog, kralja Milutina, Stefana Dušana zvanog Dušan Silni do cara Uroša poznatog kao Uroš Nejaki. Učenici su pokazali znatno interesovanje za istoriju našeg naroda, a preko kvizova, pitanja i asocijacija izvršena je povratna informacija usvojenog znanja koje je na visokom nivou“, dodala je nastavnica Nataša.

Na časovima srpskog jezika obrađene su legende i priče o Sv. Savi: „Zlatno jagnje“, „Sveti Sava i đaci“;“Radi, pa ćeš imati“, „Sveti Sava i seljak koji je tražio sreću“, „ Molitva svetitelja Save“, „ Na Svetog Savu“ i mnoge druge priče i pesme.

Učenici su dobili zadatak da nauče određeni dramski tekst ili pesmu za onlajn odeljenske priredbe koje su se održale u toku druge nedelje posvećene našem učitelju Savi. 

„Na časovima srpske kulture i tradicije obrađena je „Svetosavska himna“. Tokom časova vannastavnih aktivnosti učenici su bili angažovani za učešće na konkursima: „Sveti Sava, princ i prosvetitelj“ i „Sveti Sava kroz sliku i stih““, naglasila je nastavnica Nataša Milenković.

Jedan od časova nastavnice Nataše Milenković
Foto: N. Milenković

Izrodili su se prelepi radovi učenika koji su poslati na konkurse.

Tokom druge nedelje  organizovane su male odeljenske priredbe preko „zum“ platforme. Priredbe su započinjale himnom, a potom izvođenjem kratkih dramskih tekstova, pesama, recitacija o Rastku Nemanjiću, njegovom odrastanju, porodici, bekstvu na Svetu Goru, Hilandaru,  brojnih priča i legendi.

„U ovoj veoma teškoj situaciji ukazali smo na to da nas duh svetosavlja spaja i učvršćuje u istrajnost učenja i nadahnjuje veru u očuvanje srpskog jezika, tradicije, kulture i istorije. Cilj je bio da svaki učenik učestvuje putem raznih kreativnih radionica: recituje, čita, crta, peva, glumi, piše… uz poruku da je svetosavski put naša snaga i izvor i da „drugog puta nema“ sem Savinog“, podvukla je učiteljica.

Učenici koji nisu bili u mogućnosti da učestvuju u onlajn priredbi imali su zadatak da nauče određeni tekst i da mi putem glasovne poruke pošalju, da nacrtaju lik Sv. Save ili da napišu ili prepišu tekst.