Početna Škola Sveti Sava-školska slava na video časovima nastavnica Valentine Damjanović i Biljane Anđelković...

Sveti Sava-školska slava na video časovima nastavnica Valentine Damjanović i Biljane Anđelković u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

„Ovogodišnju proslavu školske slave Sveti Sava, u nemogućnosti da je obeležimo na način na koji smo to radili godinama unazad,  svečanom priredbom, obeležili smo na našim video časovima. Učenici su imali zadatak da pročitaju priče i legende o Svetom Savi kroz koje su upoznali veličinu i značaj Svetog Save za naš narod, istoriju i kulturu srpskog naroda. Pevali smo Himnu Svetom Savi, a i svirali. Najmlađi učenici su crtali Svetog Savu i naučili nešto o njegovom životu. Najinteresantniji deo naših časova je bio kviz o Svetom Savi u kome su učenici veoma zainteresovano i radosno učestvovali“, istakla je nastavnica Valentina Dajmanović, koja predaje u Srpskoj školi u Štutgartu sa okolinom.

Njeni učenici Ena Stajić Maksimović i Matej Obradović izjavili su:
„Sviđa mi se da ovako učimo, zato što možemo da vidimo slike, filmove i čujemo priče koje nam učiteljica čita ili pogledamo na snimku. Sviđala mi se priča Sveti Sava i đaci“, istakla je Ena, učenica prvog razreda.

Mateja, koji ide u šesti razred je istakao da ipak više voli kada se ide u školu, jer tada đaci mogu i da druže. „Dopadaju mi se i video časovi, jer mogu da vidim i čujem učiteljicu i ostale drugare. Najviše mi se dopao kviz o Svetom Savi i priče u kojima Sveti Sava uči, savetuje i pomaže ljudima“.

„Kao i svake godine na prigodan način obeležavamo Savindan, tako smo i ove neobične godine obeležili praznik putem „zum“ aplikacije“, istakla je nastavnica Biljana Anđelković, koja predaje u gradovima Filingen, Šveningen, Blumberg, Alpštat, Singen i Frajburg. Svi đaci su na početku pevali himnu, a zatim su se podsetili šta znaju o Svetom Savi.

„Pogledali smo prezentaciju o Nemanjićima, a zatim su usledile pesme i priče o Svetom Savi. Neko je pročitao, a neko odrecitovao pesmu posvećenu Svetome Savi. Mlađi uzrast je bojio lik Svetog Save, dok su stariji pisali o liku i delu. Učenici su slali svoje zadatke koje su uradili pre časa“, dodala je nastavnica Biljana Anđelković.