Početna Škola Stazama Svetog Save – proslava školske slave u grupama Tatjane Popović u...

Stazama Svetog Save – proslava školske slave u grupama Tatjane Popović u Štutgartu

Negujući uspomenu na Rastka Nemanjića i njegov život, đaci nastavnice Tatjane Popović, koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku, obeležili su i ove godine školsku slavu Svetog Savu.

Prilagođavajući se novim uslovima, vaspitno-obrazovni proces je umesto Svetosavske akademije, panoa i izložbi koje se redovno organizuju povodom značajnih praznika, jubileja i datuma, ove godine realizovan na neobičan način, koji je postao je već sada jedan od čestih načina komunikacije i prenošenja znanja deci.

Čas povodom obeležavanja Savindana je kod nastavnice Tatjane realizovan putem zum učionice, gde je sve kao i prethodnih godina bilo prisutno, od pevanja himne Svetom Savi do recitala i priče o životu prvog srpskog  prosvetitelja.  Samo, ipak malo drugačije. Nedostajala je ona živa reč, nevidljiva spona koja spaja. Ali, vredna deca nisu dozvolila  da im to umanji radost, već su ljubav prema Svetom Savi podelila u onlajn druženju sa svojim vršnjacima. Pevala su glasom pobednika, čitala najlepše stihove o najvećem učitelju nad učiteljima i radosno prkosila svemu što ometa današnje mirno življenje.

„ Mnogo sam tužan što nismo mogli da proslavimo Svetog Savu kao ranijih godina. Ali, učiteljica se potrudila da preko onlajn nastave obeležimo ovaj divan dan“, kazao je Aleksandar Petrović, učenik 3. razreda iz Štutgarta.

Ono što je ipak potpuna novina je da su učenici  zajedno sa svojom nastavnicom napravili onlajn zidne novine. U njima se nalaze literarni i likovni radovi učenika, predanja i legende, crteži u bojama tradicije i školske slave, srpske svetinje, jedno pismo Svetom Savi ispisano perom ljubavi i stihovi u čast našeg  prvog srpskog arhiepiskopa. „ Čuvajući uspomenu na našeg Rastka – Svetog Savu, jačamo sebe kao narod, jer Svetosavlje je naša prošlost, naša budućnost, vera u čoveka, stalno podsećanje ko smo i šta smo. I, dokle god ono traje, trajemo i mi“, istakla je nastavnica Tatjana.

Zidne novine možete pogledati ovde