Početna Vesti Film „Dara iz Jasenovca“ ne može da se ocenjuje na platformi IMDb

Film „Dara iz Jasenovca“ ne može da se ocenjuje na platformi IMDb

Na filmskoj pratformi IMDb za sada nije moguće više ocenjivati film „Dara iz Jasenovca“, srpskog kandidata za Oskara. Razlog je verovatno „rat“ Srba i Hrvata, koji je trajalo nekoliko dana.

Nakon kritike na film Predraga Gage Antonijevića u magazinu Varajeti u kome je film „Dara iz Jasenovca“ ocenjen kao „nacionalistička propaganda“, koja je „snimljena sa upitnim namerama“, nezadovoljni tekstom Srbi su na društvenim mrežama započeli kampanju u kojoj su pozvali svoje sunarodnike da film ocene najvišom ocenom desetkom. Usledila je i kontraofanziva sa hrvatske i možda još neke strane, koji su u želji da obore rejting filma, film ocenjivali najnižom ocenom – jedinicom. Tako su se Srbi i Hvati danima nadmetali i ocenjivali film desetkom, odnosno jedinom, kako bio podigli odnosno sputili ocenu filma.

Broj oni koji su davali svoju ocenu se merio u hiljadama, a od danas umesto toga na platformi IMDb se može pogledati samo 506 komentara na film. Pre nego što je sklonjena mogućnost ocenjivanja film je bio ocenjen sa 9,4 boda od mogućih 10. Drugi filmovi i dalje mogu da se ocenjuju a da li će i film „Dara iz Jasenovca“ moći da se ocenjuje i posle distribucije u Americi, koji je zakazana za 5. februar će se videti. Korisnici, koji su ocenjivali film ga nisu pogledali. Film je kratko vreme prikazan u Gračanici a premijera u Beogradu je zakazana za 22. april.

Interesantno je da ovo nije bio prvi „rat“ naroda sa prostora bivše Jugoslavije i njihovim susedima na ovoj platformi. Slične borbe vodile su se između Srba i Albanaca kada je objavljen film „Balkanska međa“ Srba i Bošnjaka  u filmu Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“.