Početna Događanja Svetosavska akademija u Temišvaru u Rumuniji

Svetosavska akademija u Temišvaru u Rumuniji

Obraćanje Arno Gujona, direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji u svečanoj sali Srpskog kulturnog centra u Temišvaru u Rumuniji, održana je svečana Svetosavska akademija. Zbog strogih mera i zabrane okupljanja više od 20 lica u zatvorenom prostoru, program akademije je emitovan uživo preko zvaničnog Fejsbuk kanala Saveza Srba u Rumuniji, prenosi informativna služba Ministarstva spoljnih poslova, čiju vest dalje prenosimo.

Svečanost je otvorena himnom Svetom Savi u izvođenju Mešovitog hora Srpske saborne crkve u Temišvaru. Program, koji je kombinovan sadržajima uživo iz Srpskog kulturnog centra i emitovanjem video poruka i kulturnih sadržaja, nastavljen je obraćanjem generalnog konzula Vladana Tadića i pozdravom video porukom ministra spoljnih poslova, Nikole Selakovića. U nastavku je emitovana i video poruke v.d direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujona. Kazivanje o 100-godišnjici priključenja Srpske pravoslavne eparhije temišvarske srpskoj patrijaršiji  izneo je protonamesnik dr Saša Jašin, a besedu o Svetom Savi izgovorio je prof. dr Slavomir Gvozdenović dugogodišnji predsednik Saveza Srba u Rumuniji u tri mandata.

U umetničkom delu programa uživo je nastupila violinistkinja Nada Petrov, član Banatske filharmonije iz Temišvara, a emitovani su i snimci raznih numera izvedenih na svetosavskim akademijama u Rumuniji prethodnih godina. Program je ukupno trajao više od sat vremena i zabeležio gledanost veću od 5.000 pregleda. Prethodno su u svim hramovima Srpske pravoslavne Eparhije Temišvarske služene liturgije uz tradicionalno učešće dece u recitovanju pesama posvećenih Svetom Savi.