Početna Škola Proslava Svetoga Save u Kopenhagenu u Danskoj

Proslava Svetoga Save u Kopenhagenu u Danskoj

Tradicionalna Svetosavska akademija u crkvi Sveti Georgije u Kopenhagenu ove godine zbog pandemije korona virusa je izostala, ali učenici Dopunske škole na srpskom jeziku, koju sa velikim uspehom vodi nastavnica Ksenija Maričić, nisu zaboravili na znamenitog srpskog velikana, princa dinastije Nemanjić, ujedinitelja i utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, čiju vest prenosimo.

Oni su se svojski potrudili da obeleže dan posvećen Svetom Savi, svoju školsku slavu i  pesmice, crteže i video snimke poslali  nastavnici, a otac Aleksandar Samardžić, starešina ovdašnje crkve, ih predstavio na crkvenom sajtu. Želja im je bila da pokažu koliko otadžbinu nose u srcu i koliko im znači ćirilica i srpsko pismo.

-Malo je reći da sam oduševljena, među decom ima neverovatnih talenata, a posebno bih istakla njihovu volju i želju da uče maternji jezik u tuđoj zemlji i u ovim nenormalnim uslovima, kada smo svi zatvoreni u svoje stanove i kuće – kratko nam je rekla Ksenija Maričić.

Reči zahvalnosti za on što učiteljica i deca rade na očuvanju srpskog identiteta imao je i sveštenik Aleksandar Samardžić, starešina ovdašnje crkve izražavajući žaljenje što nije mogla da se održi Svetosavska akademija.

-Ove godine nismo u prilici da dostojno proslavimo Svetog Savu i da mu naša djeca uljepšaju i uveličaju dan onako kako smo do sada navikli, ali naši mališani na čelu sa svojom nastavnicom Ksenijom Maričić su se snašli i ipak nam pokazali šta su u protekloj godini naučili. Htio bih zbog toga da se zahvalim našoj Kseniji i svim roditeljima koji se bore da održe naš jezik i našu kulturu – napisao je otac Aleksandar na Fejsbuk stranici crkve predstavljajući radove učenika.

Inače, Dopunska škola na srpskom jeziku u Kopenhagenu održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije, uz svesrdnu pomoć naše ambasade u Kraljevini Danskoj, a nastava za stariju i mlađu grupu organizovana je u sali crkve Svetog Georgija jednom sedmično po dva i po sata. Dobar deo dece uključenj je i u rad folklornog društva „Opanak“.

Radove učenika i njihove recitacije možete pogledati na Fejsbuk stranici crkve Svetog Georgija.